Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Wooncoach Fedasil Parelstrand

Wooncoach Fedasil Parelstrand
Foto Fedasil


In hun nieuwsbrief van juni 2023 werd door Fedasil /Lommel gevraagd om vrijwillige wooncoaches. Daarvoor heeft Phil Ansems zich ondertussen aangemeld, en heeft hij ook zélf ervaren hoe moeilijk het voor deze mensen is om aan een woning te geraken... Hieronder zijn relaas.

Zoals waarschijnlijk bekend is Fedasil het ‘Federale agentschap voor de opvang van Asielzoekers’, in Lommel werkzaam op het Parelstrand aan de Luikersteenweg. De bedoeling is om samen met ‘Statushouders’, zij die  door de Belgische overheid een verblijfsvergunning hebben gekregen, te zoeken naar een zelfstandige woonruimte. Met het verkrijgen van deze verblijfsvergunning vervalt namelijk hun recht om op het Parelstrand te verblijven.

Na ruim twee maanden, al de mij beschikbare mogelijkheden te hebben geprobeerd, kom ik er achter hoe verschrikkelijk moeilijk dat is voor deze mensen. Als vreemdeling met een vaak andere cultuur en taal is het redelijk onbegonnen werk om een appartement of studio of zelfs een zolder of kamer te vinden op de reguliere verhuur-markt.

Natuurlijk maakt de krappe woningmarkt in België  het voor iedereen moeilijk om een betaalbare (huur)woning te vinden. Wat het voor deze erkende vluchtelingen extra zwaar maakt is dat vanaf het moment dat zij welkom geheten worden in België, zij eigenlijk ook dakloos worden. Uiteindelijk wacht hen (mogelijk) de opvang voor daklozen in Hasselt.

Daarom deze oproep voor dit specifieke geval: Yonas Habte, een 26 jarige student uit Eritrea, vraagt om mee te denken over een mogelijk woonadres, waar hij voor de eerste tijd onder dak kan. Momenteel werkt Yonas bij een tuinder in Merksplas en kan hij tot zo’n 600 euro huur betalen.
Mocht u een suggestie hebben laat het dan, via mij, aan hem horen. Graag kom ik dan eens met Yonas langs om met u kennis te maken. Het verplicht  u tot niets, maar mogelijk helpt het hem al wel om hoop te houden op het ooit vinden van een nieuw woonadres in Lommel of omstreken.

U kan Phil Ansems bereiken via volgend nummer:0491-917389. Veel succes!