Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Het ‘witteren’ verdient een pluim

Het ‘witteren’ verdient een pluim

Samen/Vooruit gaf de afgelopen jaren bijna maandelijks een pluim aan Lommelaars die een opvallende prestatie leverden. Dit weekend was dat aan Albert Mertens en postuum Albert Jansen, trekkers van een groep vrijwilligers rond het Wateringshuis. Hun inzet werd zelfs door de Unesco opgemerkt.

De Wateringen en het Wateringshuis kent elke Lommelaar. Minder geweten is dat er een heel team van vrijwilligers al jarenlang dit mooie natuurgebied mee in stand houdt door er te ‘witteren’. Uniek is dat het 'witteren' in Lommel volledig door vrijwilligers gebeurd. Daarom werd het 'witteren' in Lommel erkend als immaterieel erfgoed van wereldniveau door UNESCO.

De pluim werd in de eerste plaats postuum uitgereikt aan Albert Jansen. Hij was de drijvende kracht achter de aanvraag maar stierf spijtig genoeg vorig jaar veel te vroeg. Daarom nam Albert Mertens de pluim in ontvangst, een van de pioniers van Natuurpunt in Noord-Limburg, sinds het prille begin vrijwilliger in De Wateringen en toevallig ook de dooppeter van Albert.” zegt gemeenteraadslid Rina Ven, “Maar het was heel fijn dat ook de weduwe van Albert aanwezig kon zijn.”

Samen met raadslid Walter Cremers overhandigde Rina Ven de pluim. “Uiteraard zijn we heel blij met deze pluim als een erkenning voor de belangloze inzet van ons hele team vrijwilligers. Zij zorgen al jaren dat we een belangrijk stuk van de Kolonie-geschiedenis hier kunnen in ere bewaren.” besluit Albert Mertens