Vogels herkennen bij Natuurpunt

Vogels herkennen bij Natuurpunt

Maandelijkse natuurwandeling in en rond de Vloeiweides: deze keer stond alles in het teken van het herkennen van vogels.

Elke eerste zondag van de maand kunnen natuurliefhebbers deelnemen aan een thematische wandeling in en rond de Vloeiweides. Deze maand stond de tocht in het teken van vogels en hun zang.

Gisteren trok een groep van een twintigtal natuurliefhebbers onder begeleiding van gids Pieter Cox erop  uit om vogels te spotten in de omgeving van de Vloeiweides. Al snel werd het duidelijk dat er heel wat te beleven viel: een steenuil, gele kwikstaarten, boerenzwaluwen en kieviten lieten zich bewonderen. Pieter wist over elke soort interessante weetjes te vertellen. Zo vernamen we dat de gele kwikstaart (die zijn naam dankt aan zijn opvallend gele uiterlijk en zijn staart die constant op en neer wipt)  enkel in de zomer in onze regio voorkomt en de winter doorbrengt in warmere streken. Over de kievit wist hij te vertellen dat de vogel wel 30 jaar kan worden. Hierdoor valt het ook iets minder op dat deze soort het minder goed doet de laatste jaren. Je neemt ze nog wel waar maar onder andere door de toenemende intensivering van de landbouw neemt het voedsel voor de kieviten af en zijn ze minder in staat om hun jongen groot te brengen.

Hoewel de wandeling in de namiddag plaatsvond – volgens kenners niet het ideale moment – hadden we toch geluk. De vogels zongen volop, wat normaal vooral in de vroege ochtend gebeurt. Pieter legde uit dat vogels het liefst zingen bij het eerste ochtendlicht: het is dan meestal windstil en vochtig, wat hun zang beter laat klinken. Bovendien landen veel vogels na een nachtelijke trektocht bij zonsopgang en markeren ze dan meteen hun territorium met zang.

We leerden ook dat elke vogel een unieke zang heeft, en vaak zelfs verschillende versies daarvan. Sommige soorten zijn bijzonder herkenbaar: de tjiftjaf roept voortdurend zijn eigen naam en de vink eindigt zijn liedje steevast met een herkenbare ‘suskewiet’.

De wandeling was niet alleen ontspannend maar ook leerrijk. We ontdekten hoe fascinerend en divers vogelzang is, en hoeveel er nog te leren valt om de verschillende soorten te herkennen. Eén ding is zeker: wie goed wil leren luisteren naar vogels, zal nog vaak met verrekijker en notitieboekje op pad moeten.

Benieuwd naar het thema van volgende maand? Hou de kalender (natuurpunt Lommel) in de gaten en wandel mee op de eerste zondag, telkens met een nieuwe blik op de natuur.