Vernieuwd kerkenplan, GAS inbreuken en meer

De gemeenteraad vanavond ging van start met een woord van burgemeester Bob Nijs (CD&V) i.v.m het neerleggen van het schepenambt door Luc Ooms. Zie hieromtrent ons vorig artikel. Volgens de burgemeester zou dhr. Ooms wél zitting blijven houden in de gemeenteraad.
Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) stelde het vernieuwde kerkenplan voor. Daarin had hij het vooral over nevenevenementen die binnen de kerkmuren nu al gebeuren en nog zouden kunnen uitgebreid worden. Over het Clerinx-orgel van het centrum wist hij dat dit ging gerenoveerd worden. Tevens stelde hij dat er in de toekomst naar 3 parochies en 3 kerkfabrieken zou gegaan worden. In deze had Rita Phlippo (Samen/Vooruit) de bedenking wat er met de gelden ging gebeuren van de verkochte kerken, want “het is de Lommelaar die hier sinds jaren geld heeft ingestoken”. De schepen repliceerde dat die gelden bij de andere kerkfabrieken terecht zou komen. Na dit punt werden alle rekeningen van 2024 van de verschillende kerkfabrieken goedgekeurd.
Schepen Vanderhoydonks (CD&V) stelde het actieplan 2025 van de stedenband met Ciudad Dario voor. Hij stelde dat het enorm moeilijk loopt met de overheid in Nicaragua om samenwerkingen aan te gaan. Karel Wieërs (N-VA) stelde zich toch wél vragen bij het dictatoriale regime in dit land.
Schepen Loucka Vreys (CD&V) stelde de vernieuwing voor van de convenant ‘Speelpleinwerking Kriebelboom’, dit werd unaniem goedgekeurd.
Bij de nominatieve toelages voor evenementen of activiteiten die snel kunnen opduiken en opportuniteiten zich aanbieden verkregen de Lichtstoet (CV De Rakkers) een bedrag van 6.500 euro toegewezen, Lommel Swingt 10.000 euro voor het Oldtimertreffen en Queer Quest 250 euro voor hun specifieke jongerenwerking.
Nadien volgden een hele rits mandaten waarbij vanuit de oppositie toch kritische geluiden kwamen i.v.m. 'wat' er nu feitelijk moest beslist worden, 'waarover' de vergaderingen zouden gaan en over het wél of niet aanwezig zijn van bepaalde afgevaardigden op bepaalde vergaderingen.
De laatste punten van de reguliere dagorde waren voor burgemeester Bob Nijs (CD&V) en behandelden de GAS. Hij stelde dat er een prioriteitenlijst vastgelegd werd voor handhaving, "maar we gaan dit jaar bekijken of deze lijst dient aangepast te worden".
Er waren in 2024 een 61-tal meldingen Ruimtelijke Ordening (opsplitsen woningen etc), met verschillende gevolgen. Wat Milieu betreft waren er 36 meldingen.
Wat overlast betreft waren er 280 overtredingen (sluikstorten, hondenpoep, …); minder vaststellingen dan in 2023, maar er waren ook minder ambtenaren van OVAM.
Voor de lichte en zware inbreuken: 17 inbreuken (o.a. nachtlawaai, beledigingen aan politie,…)
En betreffende het verbod parkeren of stilstaan waren er 1.908 vaststellingen (vooral aan de Soeverein, en tanksstation Kolonie), maar ook hier is dit een daling t.o.v. 2023.
En dan was het tijd voor de (vele) mondelinge vragen vanuit de oppositie, daarover later een apart artikel!
Artikel delen
Volg ons op Social Media
Nieuws insturen
Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be
Lees meer over Gemeenteraad

Van fatbikes, de 'knip', de politiezone, een bouwkraan en een orgel en veel meer...

Zwijgen is géén optie meer!

Morgen - dinsdag - nieuwe gemeenteraad

Gemeenteraad april: de vragen van de oppositie
