Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Verkiezingen 2024 - Samen/Vooruit

Verkiezingen 2024 - Samen/Vooruit
Foto Jan Buyens

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024, blikken we nu, precies één jaar voordien, al eens naar voor met onze lokale politici.

Als eerste in het rijtje spraken we met Kris Verduyckt van Samen/Vooruit

Kris, hoe kijken jullie terug op de afgelopen vijf jaar in de oppositie?

In het begin was dit een grote aanpassing. Je gaat de politiek in om beleid te voeren. Oppositie is eerder een controlerende rol en dat was wennen. Maar met een goede mix van ervaring en nieuwe gezichten is het wel fijn te zien dat al onze fractieleden vandaag het woord nemen in de raad. We hebben dus een nieuw sterk team gevormd.

Hoe beoordelen jullie de huidige werking van de gemeenteraad zélf?

Soms constructief, soms moeizaam. Onze insteken werden niet altijd gesmaakt. Heel wat beslissingen rond mobiliteit en personeel werden de laatste tijd trouwens door de meerderheid naar het schepencollege gedelegeerd. Dat is niet goed voor de democratische controle.

Wat is er in Lommel ten goede veranderd deze periode?

De verdere uitbreiding van de sportinfrastructuur in het sportpark waarin vroeger al zo veel werk werd gestoken is een plus. Ook het feit dat nieuwe bedrijven zich aanmelden voor het Kristalpark. Het bewijst dat er in het verleden goede keuzes werden gemaakt.

Wat is er in Lommel verslechterd deze periode?

Wij maken ons in de eerste plaats zorgen over de stadsfinancieën. De werkingskosten van de stad (personeel, energiekosten, ...) zijn sterk gestegen en we zitten met een structureel tekort. Voorlopig blijft de balans positief omdat sommige projecten niet tot uitvoering geraken maar dit is géén gezonde situatie. Ten tweede vinden we dat Lommel zijn rol in de regio is kwijtgespeeld. Corda Noord, de sneltram of andere dossiers: we spelen té weinig mee. Tot slot is er geen duidelijke visie op mobiliteit: snelheidsbeleid, slechte planning van wegenwerken of omleidingen. Dat moet écht beter.

We staan nu op één jaar van deze verkiezingen: wat willen jullie nog bereiken dit laatste jaar?

Wij blijven vooral ons werk doen in de gemeenteraad en kaarten daar foute beslissingen aan of doen zelf voorstellen. Daarbuiten bereiden wij vooral ons programma voor en willen we de komende maanden aan de Lommelaar vertellen wat ze van onze partij mogen verwachten als we terug in het bestuur zouden komen.

Wat zijn volgens jullie de grote uitdagingen voor Lommel voor de periode 2024-2030 (en bij uitbreiding nog verder), kortom: waar gaan jullie de nadruk op leggen in jullie verkiezingsprogramma?

Als je leest welke onze bezorgdheden zijn, dan zal dat zeker een focus zijn: een financieel gezonde stad met een beleid in en buiten onze stad dat er voor zorgt dat de Lommelaars van een maximale dienstverlening kunnen genieten. 

Hoever staan jullie met de voorbereidingen voor deze verkiezingen?

Wij willen in de komende weken éérst onze leden laten weten wie onze kandidaat-burgemeester is, nadien maken we dit uiteraard bekend! Met de lijstvorming zijn we ook al bezig en het wordt een mix van nieuwe namen en bekende gezichten.

Gaan jullie opkomen de volgende verkiezingen, alleen of in een kartel? En onder welke naam?

De Samen Vooruit lijst zal een progressieve open lijst zijn. Onze fractie heet Samen Vooruit en onze afdeling Vooruit Lommel. We beslisten nog niet onder welke naam we exact opkomen maar de kans is groot dat het één van die twee namen zal zijn.

Ervan uitgaande dat jullie de meerderheid willen breken en mee in de meerderheid willen: zijn er voorkeuren voor een coalitie? Of exclusieven?

Wij werken met iedereen samen die Lommel opnieuw vooruit wil laten gaan.

Met dank voor de antwoorden....