Van fatbikes, de 'knip', de politiezone, een bouwkraan en een orgel en veel meer...

De reguliere agendapunten van de gemeenteraad van gisterenavond, daarvan kon u het verslag reeds eerder lezen. Maar dan moesten er dus nog die 17 mondelinge vragen komen, en die zorgden voor een marathon-zitting!
De eerst mondelinge vraag kwam vanwege Rina Alen (N-VA) en behandelde het BOA decreet. Het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten) is een Vlaams decreet dat de regierol voor buitenschoolse opvang en activiteiten geeft aan lokale besturen. Het doel is om een geïntegreerd aanbod van opvang en activiteiten te creëren voor alle kinderen en gezinnen, met aandacht voor speel- en groeimogelijkheden, keuzevrijheid en toegankelijkheid. Lokale besturen werken samen met partners om dit aanbod te realiseren en tegelijkertijd ouders te ondersteunen bij de combinatie van werk, opleiding en gezinsleven. Het oppositielid vroeg het bestuur of er al stappen waren genomen om hiervoor de beschikbare subsidies aan te vragen. Schepen Katrien Cools (CD&V) antwoordde dat Lommel zou kunnen beschikken over een 800.000 euro aan subsidie, het dubbel van wat oorspronkelijk gedacht werd. Het is de bedoeling om op 31 augustus 2026 klaar te zijn met de uitrol. Waarvoor de subsidies gaan ingezet worden is momenteel nog niet duidelijk. Er wordt ook een overlegplatform opgericht met ouders en jongeren. Ook Stefanie Lieben (Samen/Vooruit) kwam in deze tussen en had het o.a. ook over de 70% betoelaging voor gebouwen, en ze hoopte dat er nu snel ook een nieuwe Kinderclub zal komen. Dit laatste beloofde de schepen ‘plechtig’
Karel Wieërs (N-VA) kwam tussen i.v.m. het Cyber Response Team (aanspreekpunt voor digitale bedreigingen). Digitaal Vlaanderen engageert zich om lokale besturen met kennis en expertise te ondersteunen en te helpen bij digitale veiligheidsproblemen. Met het Cyber Response Team krijgt elk lokaal bestuur nu één aanspreekpunt voor alle vragen en behoeften aan ondersteuning. Het Cyber Response Team is een kennisorganisatie die bestaat uit zeer ervaren professionals met uitgebreide expertise op het gebied van digitale beveiliging. Het oppositielid stelde de vraag of er reeds beroep werd gedaan op deze dienst. Schepen Loucka Vreys stelde dat er een samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten met Binnenlands Bestuur in februari dit jaar.
Het volgende punt ging over gezonde voeding op school. Rina Alen (N-VA) stelde dat er subsidiemogelijkheden zijn tot 79 euro per kind. Schepen Cools (CD&V) stelde dat ze najaar 2025 een traject wil opstarten i.s.m. alle scholen. Eventueel wordt er gekeken om soep en/of fruit aan te bieden in de scholen, ook een gezond ontbijt behoort tot de mogelijkheden. Ook wist de schepen dat de meeste scholen zélf al heel wat doen. De kanttekening die de schepen wél maakte is dat indien dit voor alle lagere en kleuters zou uitgerold worden het om een budget van 600.000 euro zou gaan...
Volgende punt was weer aan Karel Wieërs i.v.m. de politiezone. Hij was zéér tevreden hieromtrent. De enige vraag die nog restte was de eventuele financiële repercussie. Burgemeester Bob Nijs diende van antwoord en stelde dat het om een gezonde fusie gaat. De vertrekbasis is de begroting zoals die oorspronkelijk werd ingeschreven. Vooral uitbouw van expertise is een groot voordeel. Een groot argument om de hoofdzetel in onze stad te krijgen is dat ook de hoofdzetel van de Hulpverleningszone in Lommel staat. Komt daarbij dat er ruimte is op de Norbert Neeckxlaan, na afbraak van De Lommert, om één groot Veiligheidscomplex te bouwen. Met het verdwijnen van dit oude gebouw worden er ook alternatieven gezocht voor Sint Vincentius en het Rode Kruis. Voor de jeugd is er al een oplossing in de maak, nl. de bouw van het nieuwe jeugdcentrum naast De Adelberg.
Ook Kris Verduyckt kwam in deze tussen, en steunde deze politiezone voor 100%, maar stelde zich vragen over de subsidiëring, waarvan hij stelde dat de Lommelaar véél meer zou gaan moeten betalen dan de inwoners van de andere gemeentes. Hij had het over zelfs 3,5 miljoen meer, maar dit werd door de burgemeester ten stelligste ontkend. Stefanie Lieben had ook nog de pertinente vraag wat er met het huidige gebouw aan het Dorp zal gebeuren. De burgemeester antwoordde dat dit dan idd komt te vervallen als politiekantoor, maar dat er zeker opportuniteiten zullen zijn voor deze locatie, maar het is nog veel te vroeg om daar nu reeds uitspraken over te doen.
Karel Wieërs (N-VA) kwam tussen i.v.m. een vrijwilligerskorps voor noodsituaties. Het oppositielid zal volgende gemeenteraad hierop terugkomen met een concreet, te stemmen, voorstel.
Rina Alen (N-VA) had het over de mazelenuitbraak in Limburg, en stelde dat er momenteel 24 besmettingen zijn. Schepen Cools stelde dat er in Lommel nog géén besmettingen zijn.
Karel Wieërs had een mondelinge vraag i.v.m. S-Lim Deze organisatie verenigt de Limburgse gemeenten om via samenwerking de regio te laten uitgroeien tot een smart region. Uitgaande van de noden van zowel landelijke als stedelijke besturen biedt S-Lim technologische en softwarematige toepassingen aan om de welvaart, het welzijn en de levenskwaliteit van de Limburgers te bevorderen. Het oppositielid wou weten welke diensten er in Lommel momenteel worden afgenomen van S-Lim. Volgens de burgemeester gaat het o.a. over de digitale infoborden, camera’s en parkeersensoren. In totaal gaat het om een koste van ca. 50.000 euro per jaar.
En dan kwam de fameuze ‘knip’ in het Dorp aan bod, iets dat ondertussen vanaf maandag terug ongedaan gemaakt wordt. De burgemeester stelde in alle duidelijkheid dat doorgangsverkeer moet geweerd worden en bestemmingsverkeer toegelaten. Hij stelde ook dat er wel degelijk een gunstig effect was van de ‘knip’, want er was wel degelijk minder verkeer. Maar... hij haalde ook aan dat er een petitie was geweest van 400 ondertekenaars (waar wij als redactie nooit iets van vernomen hebben…) die blijkbaar vanuit de middenstand was georganiseerd om de ‘knip’ te verwijderen. "We hebben veel geleerd van deze proefopstelling, maar na de evaluatie en de negatieve gevolgen voor de handelaars en ondanks de positieve voor de verkeersdruk, wordt de 'knip' maandag weggenomen. Maar we nemen de resultaten wél mee naar de uitwerking van de toekomstige mobiliteitsvise", aldus Bob Nijs.
Jean Jacques Melotte (Samen/Vooruit) had mondelinge vragen i.v.m. het Dierenasiel en de huidige stand van zaken. Bevoegd schepen Joris Mertens (CD&V) stelde dat alles bijzonder goed loopt momenteel.
Daarna kwam Jef Cremers (Samen/Vooruit) aan bod i.v.m. de bouwkraan in de Kloosterstraat die toch wel voor de nodige overlast zorgt. Dhr. Cremers haalde o.a. ook aan dat er géén vergunning voor de inname van openbaar terrein was uitgehangen, iets dat volgens de burgemeester niet verplicht zou zijn. Volgens de burgemeester is alles verlopen volgens ‘het boekje’, en gaat het idd om een vrij lange periode van inname én hij had ook alle begrip voor de negatieve gevolgen voor o.a. de Carrefour. Maar de burgemeester had ook goed nieuws want vanaf eind volgende week komt er een oplossing waardoor er terug verkeer mogelijk zal zijn vanuit de Kerkstraat de Kloosterstraat in, en de burgemeester sloeg ‘mea culpa’ voor de overlast die dit dan toch meerdere weken veroorzaakt heeft...
Carine Creemers kwam tussen i.v.m. het Clerinxorgel uit de kerk van Lutlommel en vroeg zich af waarom het niet naar Heeserbergen ging maar naar Sint Truiden. Schepen Vanderkrieken stelde dat het orgel niet meer in orde is, en dat de onkosten voor demonteren en herop monteren erg hoog zouden oplopen (zou om 80.000 euro gaan). Daarbovenop stelde de schepen dat het orgel eigendom is van de kerkfabriek en niet van de stad. Er was ook geen enkele parochie geïnteresseerd om het orgel in onze stad te plaatsen. Voorlopig blijkt er één geïnteresseerde te zijn ergens in Noord-Italië… Pas binnen een aantal weken zou hier uitsluitsel over komen. Mevr. Creemers bleef het jammer vinden dat het niet in onze eigen stad zou blijven, en haalde ook aan dat de Van der Seijsstichting eventueel wel financieel zou kunnen/willen bijdragen. Conclusie, ook van de schepen, was dat er misschien dan toch nog mogelijkheden zijn om dit orgel in Lommel te houden. Wordt vervolgd...
Volgende (en ondertussen was het al ruim over de klok van 12 uur ‘ s nachts…) was Ronny Geysen (Samen/Vooruit) en hij had het over de overlast van fatbikes. Hij stelde voor om deze vervoermiddelen op bepaalde plaatsen te weren. De burgemeester beaamde de vraag en stoorde zich ook aan deze fatbikes in het Dorp en de Kerkstraat. “Juridisch is er echter geen enkele grond om ze te verbieden, want dan moet je alle elektrische fietsen weren”, stelde hij. Ze weren uit parken bv. is wél een goed en haalbaar idee. Ook Karel Wieërs kwam tussen en vroeg om meer handhaving op de snelheid, want bv. in de Kerkstraat rijden ze aan 40/50 per uur waar je maar 20 mag. En dixit dhr. Wieërs: “ik heb daar nog nooit één politieagent gezien om te handhaven”.
Mobiliteit De Soeverein: hieromtrent kwam Rita Phlippo (Samen/Vooruit) tussen. De burgemeester erkende dat er bij grote evenementen tekorten zijn, maar er wordt zowel op korte als op langere termijn aan oplossingen gewerkt, zowel met extra parkeerplaatsen, als met betere aanduidingen van deze parkeerplaatsen alsook het werken met pendelbussen vanaf verder gelegen parkings.
Voorlaatste vraag kwam van Ersin Kemaldar (Samen/Vooruit) i.v.m. de mobiliteit op Kristalpark waarbij vooral een tekort aan openbaar vervoer naar voor kwam. "Vandaag zien we een duidelijke groei op ons industrieterrein Kristalpark. Nieuwe bedrijven vestigen zich en dat betekent honderden extra werknemers die dagelijks naar het werk zullen pendelen. Dat is economisch goed nieuws, maar anderzijds mogen we ook niet blind zijn voor de keerzijde", aldus dhr. Kemaldar. Hij had dan ook enkele concrete vragen aan het stadsbestuur, zoals wat de langetermijnvisie van het stadsbestuur is om de mobiliteitsdruk rond onze industrieterrein op een duurzame manier op te vangen?
De burgemeester antwoordde en had het o.a. over het station als Hopin-punt, meer inzet op fietsgebruik, … Ook een shuttledienst vanuit het station naar Kristalpark mét een grotere parking daar zou al oplossingen kunnen bieden. In deze brak de burgemeester ook nog eens een lans om eindelijk een aanvang te kunnen nemen aan de ondertunneling van de Stationsstraat.
De laatste vraag kwam van Kris Verduyckt (Samen/Vooruit) i.v.m. de toekomst van de Duitse militaire begraafplaats en betreurde de gang van zaken waarbij het educatieve luik volledig is verdwenen. Op 12 juni vindt er een overleg plaats op het kabinet met de Duitse en Vlaamse overheid, stad Lommel en andere betrokkenen. Karel Wiërs had het in deze ook nog over de uitrol van een 'Oosthoek' verhaal, met deze begraafplaats, maar ook met Joe's Bridge, het museum in Leopoldsburg, Hechtel-Eksel, enz. met fiets- en wandelroutes. En ook hier du: wordt vervolgd...
En zo werd dit de langste gemeenteraad in jaren… Einde was voorbij 01 uur!!!
Artikel delen
Volg ons op Social Media
Nieuws insturen
Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be
Lees meer over Gemeenteraad

Vernieuwd kerkenplan, GAS inbreuken en meer

Zwijgen is géén optie meer!

Morgen - dinsdag - nieuwe gemeenteraad

Gemeenteraad april: de vragen van de oppositie
