Van bloemenzaad over het Klimaatpact tot duurzame vastgoedstrategie

Van bloemenzaad over het Klimaatpact tot duurzame vastgoedstrategie

Het was een bijzondere opening van de zitting gisterenavond... Er speelde muziek op de TV-shermen en er stond een klein plastic potje bij ieder raadslid (en ook bij ons, de pers...). Het bleek een symbolisch gebaar te zijn van voorzitter Mark De Vroede, die elk raadslid een klein potje aarde en zonnebloemzaadjes schonk. Hij wenste daarmee 'World Earth Day' onder de aandacht te brengen. “Als jullie deze vandaag planten,” aldus de voorzitter, “dan bloeien ze in de zomer. Zo blijven we via de natuur met elkaar verbonden, ook wanneer de politieke vergaderingen tijdens de zomervakantie even stilvallen.”

Een eerste agendapunt betrof de nieuwe samenstelling van de GECORO (Gemeentelijke commissie voor Ruimtelijke Ordening). Schepen Joris Mertens (CD&V) lichtte dit punt toe waarbij hij stelde dat acht maatschappelijke geledingen worden uitgenodigd om vertegenwoordigers af te vaardigen.

Vervolgens was het tijd voor de rapportering over het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dit is een punt dat jaarlijks aan bod komt met de bedoeling een opvolging mogelijk te maken van de gerealiseerde klimaatacties. Schepen Joris Mertens (CD&V) lichtte dit toe, en hij stelde dat "de rapportage van de stad over 2024 goede resultaten laat zien op vlak van hernieuwbare energie".
Kris Verduyckt (Samen Vooruit) beaamde dat er inderdaad zeker goede, positieve resultaten in het rapport staan, maar stelde eveneens dat "gezinnen in slechte woningen niet bereikt worden door het beleid. Mensen die het zich niet kunnen veroorloven om zelf te renoveren, blijven letterlijk en figuurlijk in de kou staan.”
Hij stelde dan ook onomwonden dat het huidige beleid onvoldoende ambitieus is.
De schepen reageerde met te stellen dat Lommel koploper in CO₂-reductie is binnen Limburg.
Ook verharding en ontharding was een issue binnen dit rapport, en oppositielid Verduyckt stelde daarbij dat Lommel op dat vlak de slechtste van de klas is... en dat er dringend keuzes dienen gemaakt te worden. "We moeten beter kunnen", aldus het raadslid. Schepen Mertens stelde dat de stad al ruime inspanningen leverde naar ontharding toe, maar dat er ook limieten op de 'Betonstop' zitten zoals o.a. op Kristalpark. "Moeten we dan vergunningen gaan weigeren op ons industrieterrein?", stelde hij deze pertinente vraag.
Ook Rita Philippo (Samen Vooruit), Karel Wieërs (N-VA) Jean Jacques Melotte (Samen Vooruit) en Sophie Loots (CD&V) deden hun bijdrage in dit debat en stelden eveneens dat er politieke keuzes gemaakt moeten worden. De discussie eindigde met de volgende woorden van schepen Mertens: "We doen in deze ons best, en zijn daar toch best fier op".

Daarna was het de beurt aan schepen Dirk Vanderhoydonks (CD&V) om een wijziging toe te lichten aan de statuten van AGB Sport en Recreatie. In de toekomst zal alhier de Raad van Bestuur automatisch bestaan uit het college van burgemeester en schepenen. Volgens de schepen zou dit de werking vereenvoudigen, goedkoper maken én ook transparanter. Het punt werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd, waarbij die oppositie wederom de invloed van het College ziet vergroten ten nadele van de Gemeenteraad.

Volgende punt behelste de toetreding tot een raamovereenkomst met het Vlaams Energiebedrijf voor de opmaak van een duurzame vastgoedstrategie voor onze stad. Burgemeester Bob Nijs (CD&V) verschafte de nodige uitleg: "Het patrimonium van onze stad bestaat uit 160 gebouwen, van zeer klein (kapelletjes) tot zeer groot (zoals De Soeverein). Via deze studie willen we werk maken van een structureel beleid op lange termijn". De raming van deze studie bedraagt 430.000 euro, maar de effectieve kost zal afhangen van de geselecteerde gebouwen, een selectie die nog dient te gebeuren.
Karel Wieërs (N-VA) steunde het voorstel, maar vroeg wel meer aandacht voor duurzaam ruimtegebruik van bestaande infrastructuur.
Rita Philippo (Samen Vooruit) vond dit bedrag dan weer wel érg hoog en vroeg om meer transparantie tijdens het traject. "Ondanks dat er toch heel wat etra personeel is bijgekomen, wordt dit dan toch volledig uitbesteed, en dit lijkt ons niet echt logisch, wij gaan ons onthouden bij dit punt." Schepen Mertens begreep de onthouding van Samen Vooruit niet echt, temeer omdat "jullie ons eerder deze zitting nog op de vingers tikten i.v.m. energie...".

Het volgende punt was voor schepen Loucka Vreys (CD&V) i.v.m. de lastvoorwaarden en gunningswijze voor het leveren, implementeren, onderhoud en ondersteuning van toepassingssoftware voor Burgerzaken. De raming in deze bedraagt 821.039 euro (incl. BTW). Rina Ven (Samen Vooruit) had het in deze over een "behoorlijk bedrag waarvan we hopen dat het de burger ten goede zal komen". Maar ook het issue van de privacy kwam in deze aan bod, want het zijn privé-gegevens die uiteindelijk wel in handen komen van privé bedrijven.

Het laatste vermeldenswaardig agendapunt, voor enkele mandaten en de mondelinge vragen, betrof de goedkeuring van de rooilijnplannen en het onteigeningsbesluit voor de herinrichting van de wegenis Kapelstraat, Adelberg en Sleutelstraat en de aansluiting op de N746 en N712. Beide dossiers werden toegelicht door schepen Luc Ooms (CD&V) die benadrukte dat men in eerste instantie op minnelijke schikkingen zal inzetten met de betrokken eigenaars. In totaal gaat het hier om 107 eigenaars en er werden 33 bezwaarschriften ingediend. Maar geen enkel van deze bezwaren werd weerhouden...

Daarna was het dus tijd voor de mondelinge vragen, 13 in totaal. Het verslag hiervan volgt later...