Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Update i.v.m. kattenziekte in Dierenasiel

Update i.v.m. kattenziekte in Dierenasiel
Foto Inge Wallumrød - Pexels

Eerder meldden we reeds dat er in het asiel van het Blauwe Kruis op Maatheide een uitbraak was van de kattenziekte. Nu werd beslist om tot het einde van dit jaar geen enkele kat nog binnen te halen. Zwerfkatten die er momenteel zitten, worden ook niet meer uitgezet. De maatregelen zijn nodig om het parvovirus (kattenziekte) onder controle te krijgen. De voorbije dagen stierf er al een 25-tal katten aan het virus en bijna evenveel katten zijn ziek.

Ondertussen vernemen we ook dat de dienst Dierenwelzijn een onderzoek geopend heeft naar het asiel. Blijkbaar waren er in het verleden al enkele meldingen geweest, waarbij de inspecteurs van de dienst ter plaatse zijn gegaan en controles hebben uitgevoerd. Daar zijn echter nooit noemenswaardige inbreuken vastgesteld. Maar een controle is natuurlijk ook maar een momentopname.

Schepen Joris Mertens van dierenwelzijn bevestigt ook dat het asiel al in een begeleidingstraject zit sinds september. "We hadden enkele vragen, vooral over het personeelsbeleid en de termijn waarin zwerfkatten behandeld werden. Ze hebben drie maanden de tijd gekregen om die tekorten weg te werken. Dat traject is gericht op organisatorische problemen, niet op gevallen van verwaarlozing."