Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Tweede nummer 'Gazet van Lommel' - 13 januari 1913

Tweede nummer 'Gazet van Lommel' - 13 januari 1913

Eerder gaven we jullie in deze rubriek al de twee proefexemplaren én het eerste nummer van de 'Gazet van Lommel' mee, vandaag brengen we u nummer 2, van 13 januari 1913.

De Gazet van Lommel verscheen van midden december 1912 tot midden juli 1914. In de Gazet kon de lezer naast algemene berichten lokale nieuwtjes lezen en hij vond er advertenties van lokale handelaars.

De kwaliteit van het krantenpapier uit die periode is helaas erg slecht en telkens de originele exemplaren werden geraadpleegd brokkelden er stukjes papier van de randen af. Daarom moest het raadplegen van de originele exemplaren zeer omzichtig gebeuren en zelfs zoveel als mogelijk worden vermeden.

Dankzij de goede samenwerking tussen Erfgoed Lommel en KADOC (Documentatie- en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving, Leuven) werd de Gazet van Lommel gedigitaliseerd (met uitzondering van een tiental ontbrekende edities). Nu de krant gedigitaliseerd is kan de inhoud zonder problemen worden geraadpleegd.

Je kan de Gazet van Lommel vinden op de website ABRAHAM. Catalogus van Belgische kranten. Deze website is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Je kan er trouwens ook enkele exemplaren van De Kempische Arbeider vinden. Hier vind je de links.

Beide kranten zijn ideale bronnen om het dagelijkse leven in Lommel net voor de Eerste Wereldoorlog te bestuderen.

In het tijdschrift Te Lomelle op die Campine verschenen al enkele artikels op basis van artikels uit die kranten, zoals ‘De verwijvende dampkring van theater en vertoningen. Cinema in Lommel net voor de Eerste Wereldoorlog‘ (TLC, jg. 39, nr. 2, p. 5-21) en ‘Lommel op de ‘velo’ in 1913‘ (TLC, jg. 44, 2018, nr. 4, p. 23-27).