Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Turnfeest 'De Eik' voor bomvolle zaal

Turnfeest 'De Eik' voor bomvolle zaal

Gisteren was het zover: iedereen was hartelijk welkom op het jaarlijkse turnfeest en show van Turnclub De Eik. De show nam u mee terug in de geschiedenis. Het afgeladen volle Dommelhof mocht zich schrap zetten, want de kinderen stonden te popelen om te laten zien waar ze de afgelopen weken zo hard voor hadden geoefend.

In het eerste deel lieten de drie- en vierjarige kleuters van Centrum, die iedere zaterdag trainen in Kattenbos, zien dat in de tijd dat er nog geen mensen bestonden, de dinosaurussen alle tijd hadden om te turnen. De turners van Recrea 1-2 verlieten even hun grot om het publiek terug mee te nemen naar de oertijd. Recrea 1-4 van Kolonie lieten met een leuk dansje zien dat er een enge tijd was van heksen en tovenaars.

Daarna was het aan de Gympies en de gevorderde meisjes om u terug te voeren naar tijden van Noorse legendes, met de kracht en gratie van jonge krijgers. De jonge Vikingen lieten zien dat leeftijd geen grenzen kent. Van het eerste leerjaar tot het middelbaar en twee trainingen per week behaalden zij ook al vele overwinningen die blinken als goud in de zon. Lang geleden, in een bos, woonden 13 kleuters van Kolonie in een tipi en oefenden zij hun oefeningen, die ze met grote trots aan het grote publiek toonden. Recrea 3 en 4 van het leerjaar Centrum gingen terug naar de flowerpower, de tijd van olifantenpijpen en kleurige haarbandjes, en dansten een leuke medley van die tijd bij elkaar. De kleuters van vijf jaar uit het centrum gingen geen enkel gevecht uit de weg met hun schilden, en de andere helft van 18 strijders leken misschien schattige en betoverende prinsesjes, maar niets was wat het leek: het waren echte superprinsessen. Onder luid applaus marcheerden ze ten strijde. Als laatste van het eerste deel namen de acrogymnasten het publiek mee door een turbulente tijd van 40-45, waarin elk sprongetje een verhaal vertelde, maar ook de momenten van angst en verlies werden niet vergeten. Een herinnering die levend blijft in de beweging van acrobatiek, die ons herinnert dat zelfs in de diepste duisternis hoop en menselijke kracht kunnen schitteren.

Na een pauze om de benen te strekken en de dorst te lessen, begonnen de juffers aan het tweede deel van de show, met een wervelende dans op de tonen van Ennio Morricone en Beyoncé om de cowboygeesten weer tot leven te brengen, en zo vermaakten de recreanten van het middelbaar het publiek. De tumblinggroep nam je mee op reis vol explosies van energie, te vergelijken met de oerknal, en ze deden de toeschouwers tijdelijk vergeten dat er zoiets als zwaartekracht bestaat. Wie jaren tachtig zegt, denkt aan aerobics met de kleurrijke leggings, beenwarmers, polsbandjes en turnpakken, en als dit alles je nog niets zegt, werd het publiekelijk geheugen opgefrist door recrea van het 5e en 6e leerjaar van het centrum. Recrea 5e en de juffers uit Kolonie maakten veel plezier tijdens de lessen om te oefenen als narren, maar vandaag waren ze toch een beetje ernstiger.

'Fit en vrolijk' bewees dat er 50 jaar geleden ook al moedige dames bestonden, net voorbij de Romeinse tijd onder leiding van de befaamde trainer Luc. Zij startten een demonstratie en brachten alle kleuren van hun T-shirts ten berde, en als het kriebelde na al die behendigheid, dan ben je in september welkom om mee te wiebelen. De Gympies en de gevorderden gaven nog het beste van zichzelf, als Vikingen op een epische reis doorheen de tijd van het Viking-erfgoed. Als apotheose namen de acrogymnasten het publiek nog eens op pakkende wijze mee door de periode van '40-'45 en toonden het doorzettingsvermogen en de strijd van de mensen die leefden in die donkere tijd. Ook de strijd en het doorzettingsvermogen van de Turnclub 'De Eik' werden beloond met een daverend applaus: het was dan ook een pakkende en boeiende namiddag.

Update: nu veel meer foto's op onze Facebookpagina... én onderaan een video!