Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Trefbal voor de lagere scholen

Trefbal voor de lagere scholen
Foto Jan Buyens

Vandaag werd er stevig gesport (en geravot) op het veld van de atletiekpiste. Alle basisscholen streden er tegen elkaar voor wedstrijdjes.
Trefbal is een balsport waarbij spelers van twee teams proberen ballen naar elkaar te gooien terwijl ze voorkomen dat ze zelf worden geraakt. De Engelse benaming voor trefbal is dodgeball.

Later vandaag méér foto's op onze Facebookpagina, hieronder alvast enkele sfeerbeelden van deze voormiddag.

Trefbal als schoolsport

Deze variant wordt veel op scholen bij lichamelijke opvoeding gespeeld en wordt ook wel 'Tussen twee vuren' genoemd. Het spel lijkt op een variant van tikkertje met een bal. Het spel wordt gespeeld in twee teams, die elk een eigen helft van het speelveld hebben. De partij die de bal heeft, probeert iemand van de andere partij te raken op het lichaam. Het hoofd telt niet. Hierbij mag de bal niet eerst de grond raken. Wanneer iemand wordt geraakt, is hij af en wordt uit het spel gehaald. Als de bal wordt gevangen, is de werper af en wordt uit het spel gehaald en mag meestal een medespeler van de speler die de bal heeft gevangen weer terug het spel in. Ook hier wordt, net als in koningsbal, in sommige varianten per team een koning aangeduid. Die staat permanent in het vak achter de tegenstander en mag pas naar zijn eigen vak terugkeren wanneer er slechts 2 spelers van zijn team overblijven.

Het spel wordt meestal zo gespeeld, dat de deelnemers die zijn afgegooid achter het vak van de tegenstander moeten gaan staan om hulp te bieden aan hun eigen team op de eigen helft. Spelers uit de eigen helft en dit vak mogen de bal naar elkaar overgooien. Gooit iemand uit het achtervak iemand af, dan mag hij weer zijn eigen helft in.

Dodgeball in België

In 2018 werd de eerste officiële dodgeballclub in België opgericht: de Ghent Wolves. België nam in 2018 ook voor de eerste maal deel aan het Europees Kampioenschap en won er de prijs van de Fair Play. Ondertussen zijn er nog vier nieuwe clubs bijgekomen: Alcatraz Dodgeball Club, Grizzlies Dodgeball Club de Jodoigne, Golden Spurs Dodgeball Club Kortrijk en Antwerp Dodgeball Club.