Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Sint-Maarten in Nieuwe Kopen 🔥

Sint-Maarten in Nieuwe Kopen 🔥
Foto Sabine Driedonkx

Na wapenstilstand en start carnavalsseizoen is er op 11 november nog een derde jarenlange traditie, nl. het ontsteken van het Sint-Maartensvuur. Zo ook bij de KSA in de Nieuwe Kopen vanavond.

Het Sint-Maartensfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in delen van België, Nederland, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal en Hongarije. Het is de naamdag van Martinus van Tours en wordt ook Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-Mette genoemd. Sint-Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek. Sint-Maarten lijkt op Sinterklaas, maar is dit zeker niet. Sinterklaas is afgeleid van de heilige Sint-Nicolaas.

Het weer zat goed mee deze avond. Heel wat leden en sympathisanten zakten dan ook af naar de Nieuwe Kopen. Toch was het niet gemakkelijk om het vuur aan te krijgen omdat het de dagen ervoor veel geregend had. Gelukkig wisten ze hoe ze op een veilige en creatieve manier het vuur een handje konden helpen. Ze hadden ook aan alles gedacht om er een fijne avond van te maken voor groot en klein. Zo waren er warme chocomelk, wafels, hot-dog,… te verkrijgen om de inwendige mens te versterken. Kortom een gezellige KSA- avond!

Véél meer info over dit gebruik vindt u hier:

Sint-Maarten (feest) - Wikipedia