Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Open Monumentendag: bezoek gratis de schuur van Loomans in Bokrijk

Open Monumentendag: bezoek gratis de schuur van Loomans in Bokrijk
Foto Erfgoed Lommel

Zondag 8 september is het alweer Open Monumentendag. Een bijzondere deze keer, want u kan die dag (gratis) terecht in Bokrijk voor een kijkje in de Loomans-schuur in Bokrijk. En ook CC De Adelberg speelt in op de geschiedenis van deze schuur en de restauratie ervan. Lees er hier alles over...

In 2017 ging Bokrijk van start met een grootschalige restauratiecampagne in het Openluchtmuseum. Met steun van de Vlaamse overheid restaureert Bokrijk 120+ monumenten op een duurzame manier. Ook erfgoed uit Lommel. “Via de restauratiecampagne, goed voor een totale investering van 22,5 miljoen euro, maken we ons erfgoed klaar voor de toekomst”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde en voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk. “We zien deze restauraties als een unieke kans voor bezoekers: we bieden rondleidingen, activiteiten en publicaties rond de restauraties aan. Je kan de restauratiewerken zelfs letterlijk vanop de eerste rij volgen.”

Lommels erfgoed in Bokrijk
In 2024 startte Bokrijk met de restauratie van de Schuur uit Lommel-Kattenbos. Deze schuur stond bij een boerderij in het kleine gehucht Kattenbos. Ze werd eeuwenlang gebruikt voor het bewaren en verwerken van de oogst van het boerengezin: graan werd er gestapeld en in de winter gedorst. In 1954 dreigde de schuur in Lommel te verdwijnen en verhuisde ze naar Bokrijk. Ze werd daar als een van de eerste gebouwen opgebouwd, nog enkele jaren voor het museum zijn deuren opende voor bezoekers. Update: De laatste eigenaar was Jaak (Jacobus) Loomans, gehuwd met Maria Engelen.

Bokrijk maakt van de gelegenheid gebruik om de banden met de gemeente van herkomst aan te halen. Bokrijk geeft daarom, in samenwerking met de gemeente Lommel, alle inwoners de kans om hun erfgoed gratis te komen bezoeken. “Via dergelijke initiatieven wil Bokrijk samen met de inwoners van Lommel een hechte community creëren met het erfgoed als bindende factor”, legt gedeputeerde Igor Philtjens uit.

Lommeldag: gratis bezoek aan de Schuur uit Lommel-Kattenbos!
Op zondag 8 september 2024, tijdens Open Monumentendag, vindt de Lommeldag plaats in Bokrijk. Iedere inwoner van Lommel krijgt die dag gratis toegang tot het openluchtmuseum. Afspraak is om 13 uur aan de Schuur uit Lommel-Kattenbos, waar we welkom worden geheten door de voorzitter van het Openluchtmuseum Bokrijk, Igor Philtjens, en door schepen van Erfgoed van de stad Lommel, Karel Wieërs. Nadien zullen experten van het museum de bijzondere geschiedenis en restauratie van dit gebouw toelichten. Na afloop kan je het museum vrij bezoeken. Wil jij erbij zijn op de Lommeldag? Schrijf je in viainfo@erfgoedlommel.be. Kan je er niet bij zijn op de Lommeldag? Bezoek Bokrijk met onderstaande bon éénmalig gratis van 1 september t.e.m. 3 november 2024 en bewonder het gerestaureerde Lommelse erfgoed.

Hoe kan je de bon invullen? Klik met je rechtermuisknop op de afbeelding. Selecteer opslaan als en druk de afbeelding af. Lees goed de richtlijnen en de voorwaarden op de bon.