Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Rode Kruis Lommel werd 90

Rode Kruis Lommel werd 90

Boven de doopvont gehouden op 5 april 1934 betekent dat de Rode Kruisafdeling Lommel gisteren 90 kaarsjes mocht uitblazen. Naar aanleiding hiervan werd ook het boek ’90 jaar Rode Kruis-Lommel  1934-2024 - Op weg naar 100’ voorgesteld.

Na het welkomstwoord door voorzitter RK-Lommel Jean Jonkers volgde een speech door Laurette Steenssens, gemeenschapsvoorzitter Rode Kruis-Vlaanderen. Daarna had ook burgemeester Bob Nijs bijzonder veel lof voor de Lommelse afdeling ene tot slot kwam (uiteraard) ook de auteur van het boek, Etienne Van Heymbeeck, aan het woord.

Auteur Etienne Van Heymbeeck heeft zo compleet en waarheidsgetrouw mogelijk alle informatie gebundeld tot het boek: 90 Jaar Rode Kruis-Lommel 1934-2024  Op weg naar 100. Het is een rijk geïllustreerd werk geworden dat interessant genoeg is om - vooral door Lommelaars - te worden gelezen.

Maar uiteraard is het in de eerste plaats zijn bedoeling geweest om hulde te brengen aan diegenen die het zo hard verdienen en dat zijn alle vrijwilligers. Waaruit hun bijdrage bestaat of bij welke dienst zij horen, heeft weinig belang. Ze maken deel uit van de wereldorganisatie die het  Rode Kruis is en daar mogen ze terecht trots op zijn!

De auteur aan het woord:

"Op 26 maart 2022 werden de  eerste regels van deze inleiding geschreven. Plots kwam er vaart in een plan dat al heel lang stof lag te vergaren in een donker hoekje. Alles begon namelijk ruim 8 à 9 jaar terug toen ik beloofde de geschiedenislijn van de plaatselijke afdeling op papier te zetten.
De opdracht bestond erin een verlengstuk te breien aan het “GEDENKBOEK RODE KRUIS-LOMMEL 1934 – 1984”. Corneel Christoffels schreef dit boek ter gelegenheid van het gouden jubileum van Rode Kruis-Lommel.
Waar het mij voornamelijk om gaat, is een soort naslagwerk te schrijven, waar iedereen die bij Rode Kruis-Lommel betrokken is en was, plezier aan beleeft. Vooral als ze met zachte weemoed door ‘hun eigen jaren’ bladeren. Als dat het resultaat wordt, ben ik een tevreden man. Maar ik hoop stiekem dat ik er in slaag om toch een iets breder publiek te bereiken. Om die reden ben ik begonnen bij de oorsprong van het Rode Kruis, een organisatie die inmiddels is uitgegroeid tot de grootste, humanitaire beweging ter wereld."