Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Prikkelarmeruimte 'Papillon' in Hoevezavel

Prikkelarmeruimte 'Papillon' in Hoevezavel
Foto Sabine Driedonkx

Vanavond werd de nieuwe 'prikkelarmeruimte' in Hoevezavel officieel voorgesteld, dit op afdeling de Brem. Deze ruimte is gecreëerd om mensen die onrust ervaren het juiste aantal prikkels aan te bieden, zodat ze terug rust kunnen vinden. Op deze opening werden de Lommelse huisartsen én het stadsbestuur uitgenodigd.

Bij aanvang van de avond werd een filmpje van de afdeling afgespeeld met op de achtergrond het liedje 'Magie' van Camille, niet 'zomaar', maar welbewust gekozen! Want in deze song zingt Camille 'Magisch, wat onmogelijk was, dat bestaat hier'. Een meer passende introductie hadden ze niet kunnen bedenken aldaar...

Kwamen deze avond aan het woord: Bjorn Willems (algemeen directeur), Nancy Bleys (schepen), Lieselot Galicia (diensthoofd De Brem), Lotte Smolders en Elly Pennemans (bedenkster van de naam )

Voor zover de mensen van wzc Hoevezavel het zelf weten, is deze Papillon, deze infrastructuuraanpassing binnen het centrum, uniek binnen de woonzorgcentra. Geen enkel ander centrum heeft zich in die mate gespecialiseerd en uitgerust voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De ruimte is voorzien van veilige materialen waardoor de bewoners die overprikkeld zijn zichzelf én anderen niet kunnen verwonden, ook door rustgevende prikkels (licht, geluid en beeld). Hierdoor willen ze binnen het wzc de fixatie en psychofarmica zoveel mogelijk terugdringen en de verbinding tussen bewoner en zijn omgeving versterken.

De ruimte kan aangepast worden aan de noden van de bewoner; bv. door beelden van dieren of een bepaald vakantieland waar ze rustig van worden, ook de kleur kan aangepast worden, en via camera houden ze een oogje in het zeil (om niet steeds de deur te moeten openen en sluiten en zo de bewoners te storen). Ook het raam is beplakt met een rustgevende sticker (bewoners kunnennaar binnen kijken).

Bedenkster van de naam 'Papillon' is mevr. Elly Pennemans, dochter van één van de bewoners van het centrum. Ze schreef ook nog een krachtige boodschap die we hier graag meegeven:

Papillon
De Brem heeft een bloemetje dat op een vlinder lijkt,
De vlinder staat voor transformatie
Het heeft een hele weg te gaan van rups naar vlinder,
Maar eindigt toch wondermooi!
Zo zijn ook de bewoners wondermooi ieder individueel mooi op hun manier!

En hier houdt het niet op voor Hoevezavel... Het volgende innovatieve project staat al op stapel, en men hoopt aldaar om in de zomer 2024 van start te kunnen gaan met de aanleg van een dementievriendelijke tuin.