Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Een planetoïde met de naam... Loemele

Een planetoïde met de naam... Loemele
Foto NASA/Goddard/University of Arizona - Asteroïde Bennu

Inderdaad... er is een planetoïde vernoemd naar Lommel, om precies te zijn naar de vroegste benaming van onze stad, LOEMELE. Onze Lommelse sterrekundevereniging Aquila had deze naam voorgesteld om ook haar dankbaarheid te betonen aan de stad Lommel omwille van het feit dat ze dit jaar 50 jaar bestaan, en al evenlang subsidies krijgen van de stad!

De ontdekking van deze planetoïde dateert al van 2000, en gebeurde door Thierry Pauwels. Tot voor kort noemde dit kleine 'ding' 2000 CX101. Maar onlangs kreeg deze rotsblok ook een échte naam, nl. Loemele dus. Een foto ervan hebben we niet, maar de bovenstaande foto van de asteroïde Bennu zou 'in de buurt komen' van het uitzicht van onze Loemele...

Wil je iets méér weten over deze plantoïde kan je alvast hier eens gaan kijken, waaruit o.a. blijkt dat deze brok steen ongeveer een diameter heeft van 3,1 kilometer.

Planetoïden of asteroïden zijn grote brokken gesteente met metalen. Alleen al in ons zonnestelsel zijn er miljoenen planetoïden, en hun grootte varieert enorm. De kleinste planetoïden hebben een diameter van een meter, terwijl de grootste honderden kilometers kunnen meten. Wetenschappers dachten vroeger dat planetoïden brokstukken van verbrijzelde planeten waren. Tegenwoordig zijn ze het er wel over eens dat planetoïden ontstaan zijn tijdens de vorming van het zonnestelsel en dat de zwaartekracht van Jupiter heeft verhinderd dat ze zich samenpakken tot een planeet.