Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

NLVK De Goudvink viert 70 jarig bestaan

NLVK De Goudvink viert 70 jarig bestaan
Foto Rina Loos

NLVK De Goudvink Lommel, voluit Noord-Limburgse Vogelkundige Kring De Goudvink Lommel, is  opgericht door enkele enthousiaste liefhebbers en houders van vogels of om het met een moeilijk woord te zeggen ornithologen. De club is opgericht in 1953 en is sinds het jaar 1954 aangesloten bij de nationale bond KBOF (Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie). Ze dragen het stamnummer 10 en zijn dus als één van de eerste clubs aangesloten bij KBOF. En vandaag werd het 70-jarig bestaan gevierd!

Foto Rina Loos

Het weekend van 13 en 14 december 1986 was voor de club een weekend waar ze fier op mogen zijn. In onze eigenste sporthal in Lommel hebben ze toen de Nationale Kampioenschappen van de KBOF gehouden. Sommige van hun huidige leden hebben hier nog actief aan meegewerkt.

De club telt vandaag een 25-tal leden. Samen met de leden organiseren ze driemaandelijks een ledenvergadering waar verschillende onderwerpen worden besproken zoals: bestrijden van de bloed/zwarte luis,onkruid en vogels, hoe bereid ik de kweek voor, vogels in de tuin, nestkastenwerking enz enz. Deze vergaderingen zijn ook een ideale gelegenheid om je vragen te stellen aan medeliefhebbers. Heb je een probleem waar je geen oplossing voor weet? Samen vinden we altijd wel een oplossing of wordt een oplossing gezocht. Ben je nieuw in de wereld van vogels? De tonnen ervaring die onze leden hebben zullen je ook met raad en daad bijstaan! Ook kunnen er ringen worden besteld voor de gekweekte vogels, voor kwekers van Europese vogels(sijsen, mussen, goudvinken enz) is dit zelfs wettelijk verplicht.

Rina Loos

Elk jaar organiseren ze ook een tentoonstelling waar ze hun mooiste vogeltjes presenteren die we de afgelopen jaren gekweekt hebben. Elk jaar is er een clubkampioenschap waar ze onder de leden kijken wie er de mooiste vogel gekweekt heeft en dan ook terecht gekroond wordt tot clubkampioen. Er wordt ook een prijs uitgedeeld aan de beste jongere van de club. Om de twee jaar organiseren ze ook een gewesttentoonstelling waar de clubs en hun leden van gewest Noord-Limburg(Overpelt, Wijchmaal, Kaulille, Bocholt, Meeuwen, Hamont, Hechtel en Lommel) aan deelnemen. Gewesttoonstelling en clubkampioenschap worden dat jaar samen georganiseerd. Per jaar organiseert het gewest een vijftal tentoonstellingen. Naast onze gewest-tentoonstellingen nemen hun leden ook deel aan provinciale, nationale en wereld-kampioenschappen.

De club heeft ook een nestkastenwerking. Een werking waarmee ze de vogels in de vrije natuur proberen te beschermen door ze een nestgelegenheid te geven die voldoet aan de noden van de vogels.

Tot slot organiseren ze ook een aantal activiteiten waar gezellig samen zijn op kop staat! Er wordt ondermeer een fietstocht en een clubfeest georganiseerd. Op het clubfeest worden ook onze kampioenen van het afgelopen tentoonstellingsseizoen in de bloemetjes gezet. Met trots kunnen ze bij De Goudvink zeggen dat ze al Wereld, Belgische, Provinciale, Gewest kampioenen hebben mogen huldigen! Maar hun motto blijft: meedoen is belangrijker dan winnen.

De club is er dan ook niet alleen voor mensen die vogels kweken en meedoen met tentoonstellingen maar voor iedereen met een hart voor vogels.

Meer info op de website van de vereniging