Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Nieuwe stemhokjes

Nieuwe stemhokjes

In 2024 vinden er twee verkiezingen plaats. “We gaan die natuurlijk in de beste omstandigheden organiseren”, zegt burgemeester Bob Nijs. “Vorig jaar ontvingen we nieuwe richtlijnen voor stemhokjes. Het bleek dat onze stemhokjes te laag waren. De stemhokjes voor mindervaliden waren dan weer te smal volgens de regelgeving van 26 januari 2023.”

Schepen Karel Wieërs: “We hadden geen andere optie dan nieuwe te kopen. Die zijn ondertussen geleverd. We hebben nu 115 gewone stemhokjes en 30 ‘ultieme’ stemhokjes. Dat zijn de aangepaste hokjes voor personen met een beperking.”

Elk stemhokje is voorzien van inklapbaar tafelblad, een gordijn en een roede, een draaghoes en een beveiligingsmodule. Aan de stemcomputer is een alarmlamp gekoppeld. “Met de draaghoezen zijn ze dus makkelijk transporteerbaar”, vervolgt schepen Wieërs. “Onze medewerkers hebben voortaan geen extra gereedschap nodig voor de montage. De hokjes zijn dan ook sneller opgesteld.”

“Een extra voordeel bij de 115 gewone stemhokjes is dat ze voorzien zijn van een driehoekspaneel. Daarmee kan je het stemhokje omgekeerd opstellen en gebruiken als displaypaneel of vitrinekast tijdens een tentoonstelling of informatiebeurs.”

“Dit jaar zijn er ook sociale verkiezingen”, besluit burgemeester Bob Nijs. “Hiervoor kunnen de oude stemhokjes nog gebruikt worden. In het verleden leenden we de stemhokjes al uit aan bedrijven en scholen. Maar omdat we toch nieuwe moesten kopen, hebben we beslist om de oude weg te schenken aan geïnteresseerde scholen en bedrijven."

Op de foto v.l.n.r.: Ben Cochet (deskundige projectwerking bij Stad Lommel) en schepen Karel Wieërs