Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Nieuwe prioritaire voertuigen voor Hulpverleningszone

Nieuwe prioritaire voertuigen voor Hulpverleningszone
Foto Jan Buyens

Deze voormiddag werden in onze brandweerkazerne aan de Norbert Neeckxlaan vier nieuwe 'prioritaire' voertuigen voorgesteld. Deze voertuigen (van het type Ford Transit) zullen een belangrijke rol vervullen in het verbeteren van de veiligheid van de hulpverlening en het versterken van de samenwerking met lokale politiezones. Onder deze nieuwe aanwinsten zijn er drie signalisatiewagens, toegewezen aan de posten Lommel, Leopoldsburg en Bree. De kostprijs van deze drie bedroeg 279.000 euro.

Met de toevoeging van het Battenburg patroon zijn deze voertuigen ook voorlopers op vlak van zichtbaarheid, en veiligheid. En ook aan de veiligheid van de brandweerlui werd gedacht, want het materiaal kan langs de zijkant uitgehaald worden waardoor de achterkant vrij blijft.

Zonecommandant Jan Jorissen benadrukte ook nogmaals de uitstekende samenwerking tussen de hulpverleningszone en de lokale politiezones op vlak van signalisatie en verkeersveiligheid bij tussenkomsten op de openbare weg. "Door de inzet van deze wagens kunnen brandweermannen en politie-eenheden in veilige omstandigheden hun focus behouden op operaties, patrouilles en vaststellingen. Vroeger werden dit soort situaties vaak aangeduid met zo veel mogelijk blauwe lampen, die chauffeurs dreigden te verblinden."

In 2023 rukten de signalisatiewagens van de Hulpverleningszone maar liefst 669 keer uit, o.a. voor branden, verkeersongevallen en bijstand bij een ziekenwagen. Naast de drie signalisatievoertuigen wordt er ook een nieuwe materiaalwagen voor post Pelt in gebruik genomen.