Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Motorcrosscircuit vraagt versoepeling van vergunning

Motorcrosscircuit vraagt versoepeling van vergunning
Foto Rowen Boons

Zal het crosscircuit in Lommel toch moeten sluiten vanaf 1 januari? Als de gekregen vergunning niet tijdelijk versoepeld wordt, dan lijkt het van wel. 

Voorzitter Jacques Vanvelthoven legt uit hoe dit komt.: 

"Vanaf 1 januari 2024 moeten we onder de 112 decibel blijven. Dat is onmogelijk omdat er op dit moment geen enkele constructeur een motor kan leveren die daaronder duikt. Dit terwijl er in een meeting van FIM in Engeland beslist is om in 2024 114 dB als norm te nemen, in 2025 wordt dat 112 dB. Zo krijgt de industrie de tijd om de motoren aan te passen. Waarom moeten we in Vlaanderen sneller willen gaan dan in de rest van de wereld?"

Volgens Johan Boonen, organisator van de GP in Lommel, zal de grote prijs in 2026 geen probleem zijn. Een aparte vergunning voor wedstrijden kan aangevraagd worden en tenslotte is Lommel het centrum van de motorcross in Europa. Dat moet zo blijven.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir leverde in het voorjaar nog een vergunning onder voorwaarden af, onder meer om het lawaai te beperken. Maar volgens de uitbaters zijn de regels technisch niet haalbaar. "Geen enkele motor in de handel die 112 decibel haalt", luidt het bij hen... Zij vrezen dan ook een sluiting vanaf januari, een sluiting van het nog énige terrein waarop internationale wedstrijden kunnen georganiseerd worden...

Bron: vrt nws - volledig artikel hier