Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Max Winters: een frisse wind in De Adelberg

Max Winters: een frisse wind in De Adelberg
Foto Jan Buyens

Max Winters is de nieuwe directeur in ons cultuurcentrum De Adelberg, wellicht vernamen jullie dit al wel elders. Gisteren, precies één maand na aanvang van zijn nieuwe functie, vonden we de tijd rijp om eens met de man te spreken, en te kijken wie hij is en vooral: hoe hij kijkt naar het culturele landschap in onze stad en specifiek natuurlijk waar hij naartoe wil met De Adelberg…

Wie is Max Winters?

Dat was de vraag om mee in huis te vallen gisteren, en blijkt dat Max, ondanks zijn jonge leeftijd, 28, al héél wat watertjes heeft doorzwommen. Als ‘boerenzoon’ studeerde hij rechtspraktijk (met specialisatie auteursrecht), en behaalde hij nadien een master in culturele studies. Max woont in Peer, en gaat daar nog steeds regelmatig helpen op de boerderij van zijn vader… respect! Dat cultuur in zijn bloed zit kwam reeds snel tot uiting want van zijn 14de tot zijn 24ste speelde hij in een band met de bijzonder naam ‘Hugs of the Sky’. Piano is Max zijn instrument, maar ook de drums beheerst hij, en ook gitaar leerde hij zichzelf…

Wat deed Max vooraleer hij hier in De Adelberg belandde?

Ik was tot voor kort hoofdcoördinator van het jongerencentrum in Peer (De Bak), een centrum dat redelijk vergelijkbaar is met het Lommelse jeugdcentrum. O.a. zat daar een OverKop-huis in, het JAC, een popup voor jonge ondernemers, ruimte voor workshops, en een cultureel luik met ook optredens.

Daarvoor had ik o.a. ook al stage gedaan in Muze, Motives for Jazz, 30CC (Leuven), was ik betrokken bij de nieuwe organisatie van Blues Peer,… en nog wel enkele andere zaken. Mijn thesis schreef ik i.v.m. ‘De transitie van bevoegdheden van de provincie naar de Vlaamse Gemeenschap’.

Hoe ben je dan hier in Lommel terecht gekomen?

Het jongerenproject in Peer, dat ‘stond’ er, en ik begon mezelf toch stilaan de vraag te stellen hoe lang ik dat zou kunnen/willen blijven doen… Tenslotte verlies je op een bepaald moment toch wel wat de voeling met de 16-18 jarigen. En dan kwam er plots die plek hier in De Adelberg vrij, en ja, ik heb eigenlijk niet lang getwijfeld en me kandidaat gesteld, want ik wou écht wel met twee voeten in de cultuur staan!

Wat was je eerste indruk hier in ons cultuurcentrum?

Ik kende het centrum al een beetje, van buitenuit uiteraard, want ik kwam hier al regelmatig naar activiteiten. De bijzonder knappe uitstraling van De Adelberg kende ik dus reeds. En ook van binnenuit bleek dit zo te zijn. Ik trof hier een team aan dat al bijzonder goed onder stoom staat. Wat vooral ook opviel was dat het een team is waarin iedereen voor elkaar klaar staat, en waar iedereen zéér duidelijk een groot hart voor cultuur heeft.

Een frisse wind, liet je o.a. in ons Lommelse stadsmagazine reeds horen, wat bedoel je hiermee?

Ik vertelde al dat ik lange tijd zélf in een band speelde, dus muziek is mijn eerste liefde. En hier in De Adelberg is er op dat vlak al erg véél aanwezig en ook véél verscheidenheid. Vooral de Bar Dada reeks is iets dat mij bijzonder boeit, en waar ik in de toekomst zéker op wil verder bouwen. Er wordt op deze wijze een nieuw en jonger publiek aangetrokken, en er moet ook plaats zijn voor interessante, pittige en/of lokale zaken. Ook de Galerij, de énige trouwens in Noord-Limburg, die wordt nu al redelijk goed gebruikt, maar ik heb de indruk dat er toch nóg een tandje kan bijgestoken worden aldaar. Ook eventueel met het koppelen van kunstprojecten…

De samenwerking met de cultuurdienst binnen het CC is zeker ook een meerwaarde, en moet ook zeker bewaard blijven, zelf zal ik zeker ook het Verenigingsplatform opvolgen om ook de voeling met het lokale verenigingsleven op te volgen. En samenwerkingen met lokale initiatieven zoals we voor 2024 met Rockwood zullen doen, dat is ook alweer een staaltje van perfecte integratie. Ook op dit vlak wil ik zeker nog méér inzetten! Het CC moet een Open Huis voor cultuur zijn en blijven…

Max, jij komt uit de jongerensector, hoe kijk je aan tegen de komst van het nieuwe jeugdcentrum hier op deze site?

Uiteraard zéér tevreden… De samenwerking kan een mooi synergie opleveren, we kunnen het publiek van ons eigen CC ook verjongen hierdoor. Ik zou dus zeggen: laat de werken maar beginnen, hoe sneller hoe liever!

Met véél dank voor dit interview…

Zoals iedereen ook ondertussen weet viert CC De Adelberg haar 30-jarig bestaan dit jaar, en dat moet gevierd worden. Zo is nu zondag Barbara Dex te gast in De Adelberg (uitverkocht…), en op zaterdag 16 december is er de bijzondere openlucht voorstelling door Theater TOL, met een parade door het centrum vanaf 18 uur en de eigenlijke voorstelling op het Hertog Janplein vanaf 19 uur. Iedereen is hiervoor uitgenodigd, de toegang is volledig gratis!