Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

'Lommelse postzegel' voorgesteld

'Lommelse postzegel' voorgesteld
Foto Rina Loos

Maandag 22 januari lanceert bpost zijn postzegelcollectie 2024. Binnen de collectie zijn de schijnwerpers gericht op de Belgische geschiedenis en innovatie. Onder de thema's is dit jaar een reeks gewijd aan 'verrassende glaskunst', met twee opvallende glaskunstwerken uit de collectie van GlazenHuis en Stad Lommel. Deze uitgifte is één van de 19 speciale uitgiften van bpost, allen in gelimiteerde oplages. Wat de postzegels extra speciaal maakt, is het verrassende kleureffect dat optreedt wanneer er een transparant vel op wordt gelegd. Een ode aan de transformatieve kracht van glas.

Karel Wieërs, schepen van GlazenHuis, deelt zijn enthousiasme: "We zijn vereerd dat de glascollectie van GlazenHuis een prominente plaats heeft gekregen in de Belgische postzegelcollectie van 2024. Het is een erkenning van de artistieke diversiteit en innovatie die onze stad te bieden heeft."

Lommelse Postzegelkring is bijzonder vereerd

“Bij deze mooie verwezenlijking kunnen we niet anders dan ook onze Lommelse Koninklijke Postzegelkring De Eik te bedanken. Zij streven al jaren om GlazenHuis, en bij uitbreiding Lommel, de verdiende publiciteit te geven.” vertelt Niek Janssen, directeur van Toerisme.

De Lommelse Postzegelkring is bijzonder vereerd met deze uitgifte. Ze werken jaar in jaar uit om de troeven van Lommel de gepaste aandacht te geven. Zo zijn we in het verleden op postzegels afgebeeld in 1990 (Raadhuis) en in 2014 (Oudstrijdersmomument aan de Sint-Pietersbandenkerk). Fons Schildermans, voorzitter van de Lommelse Postzegelkring, vindt het een mooie bekroning van hun 50-jarig jubileumviering.

"Als voorzitter van de Koninklijke Postzegelkring “De Eik” van Lommel, sta ik apentrots en zo fier als een pauw voor u bij de onthulling van deze nieuwe postzegels. Dit is weer een nieuwe hoogdag voor de filatelie in Lommel, we kunnen zelfs spreken van een uniek moment. Jaren hebben wij bij bpost geijverd om een postzegel met een afbeelding met betrekking tot de stad Lommel te bekomen en nu hebben we zelfs 2 postzegels. Deze eer hebben we te danken aan de goede werking van het GlazenHuis Lommel, maar vooral ook aan de 2 glaskunstenaars van de genomineerde werken. Zij, zowel de kunstenaars als het GlazenHuis, verdienen daarom alle felicitaties met deze selectie waarmee ze de werking van het GlazenHuis en bij uitbreiding de stad Lommel weer in de belangstelling gebracht hebben. En hoe!"

Twee geselecteerde glaskunstwerken

De twee geselecteerde glaskunstwerken zijn één werk van Belgische kunstenaar Anna Torfs en één van de internationale kunstenaar Vladimir Zbynovsky. Beide kunstwerken maken deel uit van de glascollectie van Stad Lommel. Sinds 1993 bouwt de stad aan een eigen collectie, die intussen uit bijna 1000 kunstwerken van nationale en internationale artiesten in eigendom of langdurige bruikleen bestaat. Veel van deze werken worden tentoongesteld in GlazenHuis en bij het Huis van de Stad.