Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Lommelaars op podium Pinopop

Lommelaars op podium Pinopop

Lommelaar Koen Brans en zijn 'kornuiten' spelen binnen exact 40 dagen op Pinopop. Met hun band Bozz Bear Billy brengen ze op zondag 11 augustus een tribute aan ZZ-Top. Verwacht géén lange baarden, want de heren willen géén kopie zijn, maar verwacht u wél aan een hele set met ZZ-Top nummers, bekende én minder bekende nummers, die gebracht worden door steengoede muzikanten...

Naast deze tribute aan ZZ-Top mag u die zondag ook tribute-bands verwachten van o.a. Bon Jovi, TC Matic en Queen. En ook op zaterdag 10 augustus is er Pinopop, met het 'iets hardere' werk van o.a. Sabaton, AC/DC en The Prodigy.

De organisatie laat weten dat er ondertussen al drie keer zoveel tickets werden verkocht als tijdens de voorgaande editie (op hetzelfde moment...). En ook: de VIP op zaterdag is volledig uitverkocht, de VIP voor zondag én de camping: daar zijn nog slechts enkele plaatsen vrij! Snel zijn is hier de boodschap!

Tijd toch ook om eens een gesprekje te doen met Koen Brans, de muzikale duizendpoot die al heel wat watertjes doorzwom, zowel muzikaal, maar ook een erg goede fotograaf is en daarbovenop dit jaar zijn studies 'schilderen' aan de Academie afmaakte.

Waar liggen jouw muzikale roots Koen?

In de eind jaren zestig en begin jaren zeventig... Groepen als Deep Purple, Uriah Heep, ZZ-top, dat waren groepen waarvan LP's werden gekocht. En dan kwam er een eerste banje, 'Van Aire' genoemd, waarbij werd gerepeteerd in de Hobbit, samen met de toenmalig erg bekende Lommelse band 'The Gang'.

Deze band was geen erg lang leven gegund?

Neen, niet echt, want toen kwam de professionele carrière als fotograaf eraan met een eigen zaak, en was er enkele jaren geen tijd voor muziek. Maar... dit is een microbe die in je bloed zit, en toen kwam er Mort D'Amour met Jan Hamblok, Koen Swinnen, Rik Hendrickx en mezelf, en dat werd toch wél een succes. We hebben zélfs '10 om te zien' gehaald, vooral omwille van ons wel zéér speciale uiterlijk toen vermoed ik...

Maar ook daar kwam een einde aan...

Inderdaad, er kwam weer een rustpauze op muzikaal vlak in mijn leven, maar er werd heropgestart met 'Velvet Monkey', waarmee we o.a. meededen aan Limbomania. Deze band werd opgevolgd door Botlle Nose in 2005 en die bleef bestaan tot 2017. Dan volgde een vrij lange periode van niets muzikaals en nam schilderen even de hoogste prioriteit in, maar, ook nu weer: een passie kan je niet zomaar 'laten liggen' en een goed jaar geleden kwam er dan Bozz Bear Billy, met veel nummers van ZZ-Top (vooral van hun beginperiode) maar ook van andere blues en blues-rock artiesten.

En nu dus op Pinopop...

Inderdaad, en ik kijk er écht naar uit, want dit is een bijzonder fijn tribute-festival, en ik heb er zelfs al voor enkele nummers op het podium gestaan bij CCR-Revival. Maar nu dus met de eigen band en ZZ-Top nummers. Het is trouwens erg fijn om weer met muziek bezig te zijn want... zonder muziek zou de wereld toch een heel stuk saaier zijn, niet? En die band: wij amuseren ons, wij zijn ook een hechte vriendengroep die naast muziek maken ook al eens een BBQ samen doen en dergelijke. Onze band bestaat trouwens uit Koen Swinnen, Johan Sikosek, Ruben Vervecken, Toon Caeyers en ikzelf...

Waarom de keuze nu precies voor ZZ-Top?

Die keuze is een beetje dubbel... Eenerzijds omdat ik hen gewoon geweldig vind, vooral hun eerste LP's zoals 'Tres Hombres' bijvoorbeeld. Maar voor mij is ZZ-Top zingen ook technisch gezien best haalbaar. Sommige zangers zou ik bv. niet, of minder goed kunnen benaderen, bij ZZ-Top lukt dit wél!

Om af te sluiten: ik heb ooit een annecdote gehoord over jou en ZZ-Top...???

Inderdaad. Ergens begin jaren '80 moest de échte ZZ-Top hier ergens in de buurt optreden. En op een bepaald moment stond daar in één keer de zanger van de groep in mijn winkel in de Kerkstraat. Marjan (mijn vrouw) deed toen de winkel, ik was er niet wegens thuis, en zij herkende hem eerst zelfs niet, totdat ze erop attent gemaakt werd wie dit wel was. Ik zélf heb hem dus gemist toen...

Tot op Pinopop! Alle info en tickets hier