Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Live-stream voor zorgcentra

Live-stream voor zorgcentra

CC De Adelberg brengt interactief klassiek concert SING! via livestream naar de Lommelse zorgcentra: “Muzikale beleving is voor onze bewoners heel belangrijk”

Na vorige successen stond SING! vandaag opnieuw in Bozar. Bewoners van een 70-tal zorgcentra konden dankzij livestreaming mee bewegen en zingen met grote werken uit de symfonische muziek. Dit doen ze vanop afstand samen met zo'n 2.000 Brusselse lagere schoolkinderen in de concertzaal. Meer dan 25 cultuurpartners maakten de livestream van dit interactief concert mogelijk. Ook CC De Adelberg liet samen met WZC Kapittelhof, Hoevezavel, Ploegdries, Bekelaar, Dienstencentrum Sint Oda en MS Noorderhart bewoners volop meegenieten in hun vertrouwde omgeving.

Samenwerking tussen cultuurcentra en zorgcentra

De bewoners oefenden de bewegingen en melodieën vooraf in het zorgcentrum. Vanuit Bozar werd het concert gestreamd naar bewoners van woonzorgcentra en volwassenen met een beperking die zich niet (meer) fysiek kunnen verplaatsen naar het cultuurhuis. De Adelberg verzorgde de cultuurbeleving van het publiek en gebruikt haar expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. Er werden flyers en affiches verspreid en iemand scheurde zelfs de tickets bij het binnenkomen.

Warm contact met livestreampubliek

Ook ouderen die in een zorgcentrum verblijven, willen zich betrokken voelen bij culturele activiteiten. Cultuurconnect (digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra) speelt als initiatiefnemer in op die behoefte met een livestreamaanbod voor cultuurhuizen naar zorgcentra in Vlaanderen en Brussel. In de maanden voorafgaand aan de voorstelling leerden toegewijde leerkrachten, animatoren en ergotherapeuten aan kinderen en bewoners van verzorgingstehuizen en kinderziekenhuizen de bewegingen en melodieën die speciaal voor het concert waren gecreëerd. Ze konden dit dankzij de muziekcoaches van Jeugd en Muziek Brussel en Jeunesses Musicales de Bruxelles. Zo wordt SING! een interactief, intergenerationeel klassiek concert waarbij het publiek, zelfs vanop afstand, mee beweegt en zingt met de leerlingen in Bozar.

“We hebben naast het concert een heleboel randbeleving voorzien. De bewoners spelen zelf mee op muziekinstrumenten en eentje speelt zelfs dirigent”, vertelt Kelly Jansma, hoofbegeleidster van Sint Oda Adelberg. “Muzikale beleving is voor onze bewoners heel belangrijk.”

Een gemeenschappelijk doel: klassieke muziek voor iedereen

Dankzij deze nauwe samenwerking tussen culturele en sociale organisaties zullen de 2000 kinderen in Bozar en de bewoners van een 70-tal zorgvoorzieningen - waaronder ook de kinderen van het Koningin Mathilde moeder- en kindcentrum van het UZA - dit moment samen kunnen beleven. Het Belgian National Orchestra, onder leiding van Robin Engelen, zal werken spelen van Sibelius, Dukas, Holst, Grieg en vele anderen.

Dit project van Bozar, het Belgian National Orchestra, Jeugd en Muziek Brussel, Jeunesses Musicales de Bruxelles, VGC, N22 Brusselse gemeenschapscentra en Cultuurconnect wil klassieke muziek ontsluiten naar een breed publiek: ludiek, interactief en gebruik makend van nieuwe technologieën. Daarbij streven ze ernaar om een breed publiek, over generaties, verschillende culturen en achtergronden heen, met elkaar te verbinden rond de gemeenschappelijke liefde voor muziek.