Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Lessen over de 'dode hoek' voor alle leerlingen lagere scholen

Lessen over de 'dode hoek' voor alle leerlingen lagere scholen
Foto Jan Buyens

Er was naast het High Five project ook nog een ander project dat van start ging voor onze leerlingen van de lagere scholen... Vandaag kregen de leerlingen van Basisschool Lutlommel les over de gevaren van de dode hoek van een vrachtwagen. Daarna komen ook nog alle andere lagere scholen van Lommel aan de beurt. De lessen worden georganiseerd door Kiwanis Lommel Quercus en Stad Lommel. Wij gingen ook eens kijken vanochtend en troffen er het vijfde leerjaar aan van Balu. En uiteraard was het zeer interessant en leerrijk, maar de kids vonden het vooral ook leuk om eens achter het stuur te zitten van een grote vrachtwagen...

Foto Jan Buyens

Vanaf vandaag krijgen dus alle leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar les over de dode hoek, met Frans Weltjens als instructeur van dienst. Als oprichter van Weltjens Transport weet hij goed waarover hij spreekt.

“We leren de kinderen wat een dode hoek precies is en waarom dat gevaarlijk is. We tonen op de vrachtwagen waar de dode hoeken zich bevinden en hoe de kinderen zich best opstellen als ze bijvoorbeeld samen met een vrachtwagen voor een rood licht staan. De kinderen mogen ook achter het stuur kruipen, zodat ze zelf ervaren wat een chauffeur ziet en wat niet”, aldus Frans Weltjens.

Schepen van onderwijs Peter Vanderkrieken: “Het doel is om de kinderen bewust te maken van de gevaren van de dode hoek. Hier was al langer vraag naar vanuit de scholen. Nu kunnen we dit realiseren dankzij de steun van Kiwanis. Zij doen al verschillende jaren acties naar de Lommelse schoolkinderen toe in het kader van verkeersveiligheid en dat appreciëren we natuurlijk enorm.”

Stijn Loenders, directeur van Basisschool Lutlommel: “De kinderen pikken veel meer op als ze effectief naar een vrachtwagen toegaan en ervaren welke houding van hen verwacht wordt in een reële situatie. We zijn dan ook heel dankbaar dat we nu die kans krijgen. Het zal zeker bijdragen tot de veiligheid van onze kinderen.”

Na Lutlommel, trekt de vrachtwagen achtereenvolgens naar Heeserbergen, Kerkhoven, Kattenbos, Lommel-centrum, Heide-Heuvel, Barrier, Kolonie en Werkplaatsen.

Burgemeester Bob Nijs: “Naast deze dodehoeklessen nemen wel allerlei initiatieven om de veiligheid van de fietsers, en bij uitbreiding alle zwakke weggebruikers, te verbeteren. Zo richten we bijvoorbeeld in de komende weken en maanden verschillende schoolomgevingen opnieuw in. De werken leveren even wat hinder op, maar daarna profiteren alle kinderen, ouders en buurtbewoners van een verkeersveilige omgeving.”