Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

KWB Kattenbos op bezoek naar 'Liberation Garden'

KWB Kattenbos op bezoek naar 'Liberation Garden'

Afgelopen weekend (zondag) had de KWB van Kattenbos een bezoek gepland aan 'Liberation Garden' in Leopoldsburg. En ze zouden dit (korte) traject afleggen met de fiets...

Om 12.50 uur kwamen de eerste deelnemers van KWB Kattenbos aan bij de Leysensmolen in Kattenbos, met de fiets. Maar na verschillende buienradars geraadpleegd te hebben, werd toch maar besloten om met de auto naar het museum Liberation Garden te rijden...
Omdat om half drie de gids was gereserveerd, vertrokken ze op tijd. Als verslaggever en fotograaf voor de Lommelse Gazet was Jaak Vandendries al vooruit gereden, en had hij alvast wat verkend met een hete kop koffie, en kon hij de groep ontvangen voor een mooie groepsfoto voordat ze zich gingen aanmelden.

Na inschrijving en betaling kregen ze een gids toegewezen, en een apparaat waarmee ze fragmenten konden scannen en beluisteren (een tip voor toekomstige bezoekers: je kan ook oortjes of een hoofdtelefoon aansluiten op het apparaatje, wat het iets comfortabeler maakt). Om te beginnen moest je eerst je taal scannen, en er was zelfs een Nederlandse versie speciaal voor kinderen. De rest van het verhaal kon je volgen met de foto's.

De KWB'ers mochten ook een vlucht meemaken met een Fokker, door middel van een virtuele bril wat toch wel een bijzondere ervaring was. Ook kwam het verhaal van Joe's Bridge van Lommel Barrier in het verhaal voor. Toch is er één verhaal dat hen bijzonder bijbleef: de Treurgracht. In de chaos van de bevrijding wisselen vreugde en tragedie elkaar af. Begin september 1944 lieten de Duitsers de gevangenen van het kamp van Beverlo vrij. De mannen kregen voedsel van de inwoners en dronken opgelucht een glaasje in de brouwerij. Toevallig kwam er een groepje Vlaamse SS'ers binnen. Ze arresteerden er een twintigtal vrijgelaten gevangenen en leidden hen naar een gracht. Ze stelden de mannen in rijen op en schoten hen vervolgens in koelen bloede neer. De tweede in de rij overleefde deze laffe daad, vandaar dat we deze getuigenis nu hebben... Enkele dagen later was Leopoldsburg bevrijd.

Het was een leerrijke en aangename namiddag samen met de leden van KWB Kattenbos, bekijk zeker ook eens hun website.