Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Jaaroverzicht 2023 - deel 1

Jaaroverzicht 2023 - deel 1

Er is héél wat gebeurd in onze stad afgelopen jaar... En voor iedereen zal er wel iets anders hét belangrijkste zijn geweest. Het overzichtje hieronder tracht dan ook een synthese te zijn van enkelen, en is zeker niet volledig. Voor de éne zal er 'dit' ontbreken, voor de andere zal er 'dat' teveel in staan. Maar dat heb je nu eenmaal altijd met zulke overzichten. Maar goed, we gaan toch een poging wagen! Vandaag ligt de focus op sport en cultuur/ontspanning. Morgen mag u van ons een overzicht verwachten van de belangrijkste gebeurtenissen op politiek vlak, en een deel 'varia'.

Sport

Hét hoogtepunt, en daar zal wel iedereen het mee eens zijn, is de overwinning van Jordi Meeus op de Champs Elysées deze zomer (foto boven). Ook het volksfeest nadien én de start van zijn supporterslokaal nadien trokken de aandacht. Maar er was uiteraard méér: Lommel SK bijvoorbeeld, die in het voorjaar een kwakkelseizoen afwerkten en de Play-offs niet haalden, in het najaar bijzonder goed aan de nieuwe competitie begonnen, maar alweer even snel wegzakten naar de grijze middenmoot. Nog in het voetbal waren er bijzondere prestaties van Kattenbos Sport, die promoveerden naar Tweede vorig seizoen, en Lutlommel VV die momenteel los aan de leiding staan in Derde en dus véél kans maken om ook naar Tweede te promoveren komend voorjaar! En uiteraard mogen we ook de ingebruikname van hun spiksplinternieuwe infrastructuur niet vergeten!

En dan waren er de prestaties van Laura Verdonschot, die zich wel leek heruitgevonden te hebben dit crosseizoen. Ook op crossgebied valt zeker ook te vermelden de komst van een nieuw, Lommels team aldaar, Hubo - Remotive cx Team met als speerpunt Francesca Baroni. En wat we zeker ook niet mogen vergeten zijn de mooie prestaties van G-zwemmer Sam de Visser, die zich plaatste voor de Spelen in Parijs, en de eerste stappen van Amelia Waligora in het WTA tennis. En dan was er ook nog die jongere Jens Lauwers, amper 14, die vice-wereldkampioen werd in het BMX.

Cultuur en ontspanning

Afgelopen jaar was er eentje om in te kaderen voor ons cultuurcentrum De Adelberg, want ze vierden hun 30-jarig bestaan. En iedereen mocht meevieren, want het fantastische Theater Tol bracht een geweldige openluchtvoorstelling op het Hertog Janplein. En ook kwam er een nieuwe directeur in datzelfde cultuurcentrum, nl. Max Winters, ter vervanging van Cindy Daems die teamcoach 'Vrije Tijd' werd.

Op de festivalweide viel ook weer één en ander te beleven afgelopen jaar, zo was er de derde editie van Pinopop én streek ook het Flashback festival er weer neer, net zoals Rampage, met vele tienduizenden bezoekers. Maar hét feit op festivalgebied was zeer zeker de aankondiging van een nieuwe editie van Rockwood in 2024, deze zomer in het Burgemeesterspark.
Na twee jaar afwezigheid was er in 2023 ook opnieuw een fel gesmaakte editie van 'Beeldig Lommel', en ook in 2024 is deze weer van de partij. En uiteraard mogen we ook weer terugblikken op een mooie editie van 'Lommel Leeft', met enkele bijzondere concerten.

En we kunnen ook niet voorbij aan één van dé gebeurtenissen dit jaar, nl. de titel van quiz-ploeg Bruudruuster in de 'Slimste Ploeg ter Wereld'. En... ook nog vermeldenswaardig: de passage van Ali in het Big Brotherhuis begin 2023 en het 120-jarig bestaan van de 'Verenigde Lutlommelaren' dat duchtig werd gevierd.

Morgen krijgt u van ons dus het overzicht in de categorieën 'politiek' en 'varia'!