Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Interview met de 'oude' en 'nieuwe' organisatoren Rockwood

Interview met de 'oude' en 'nieuwe' organisatoren Rockwood
Foto Jan Buyens

We zitten op minder dan 100 dagen vóór het gitaargeweld op Rockwood losbarst, tijd dus om alvast eens een eerste balans op te maken, zowel met de huidige organisatoren, maar ook eens luisteren bij de 'oudere' generatie, degenen die begin jaren '90 drie keer het mooie weer maakten op Rockwood. Dus spraken we af met zowel de 'oude' als de 'nieuwe' organisatoren bij café René...

Zoals iedereen allicht wel weet, vonden er in begin jaren '90 drie edities plaats van Rockwood, nl. in '91, '92 en '93. En het waren memorabele dagen hier in Lommel... Met namen als Golden Earring, Tool, Bjork, The Scene, Blue Blot, Fisher-Z en vele anderen stond de programmatie als een huis! Wij blikken even terug met de toenmalige initiatiefnemer Theo Vansummeren (zélf trouwens ook een muzikaal talent op de accordeon...).

"Ik ben altijd muziekliefhebber geweest, en in mijn 'jonge jaren' trok ik dan naar Jazz Bilzen. Daar zag ik o.a. Ike & Tina Turner, en was direct razend enthousiast. Die sfeer op dat bijzondere festival is mij altijd bijgebleven, en toen we eind jaren '80, begin '90 eens met wat vrienden aan de toog zaten, en er herinneringen werden opgehaald aan de gloriejaren van o.a. Jazz Bilzen, rijpte het plan om ook in Lommel eens een groot festival te organiseren. Een wild plan uiteraard, want nadien bleek dat er héél wat bij kwam kijken... Alle bomma's en bompa's, geburen, vrienden en kennissen werden ingeschakeld als vrijwilligers, contacten werden gelegd met artiesten (toendertijd met Boogie Boy en Herman Schuurmans), er werd geflyerd, en dan, dan kwam de grote dag eraan..."

"Ik herinner het me nog als de dag van gisteren die eerste editie... We kwamen met de bus aangereden waarmee we promotie maakten en zagen in de Stationsstraat honderden, zo niet duizenden jongeren, veel met rugzakken, richting Kattenbos wandelen. Hallucinant zelfs! We wisten écht niet wat we zagen... (uiteindelijk zijn er een 15.000-tal aanwezigen, bij benadering, aanwezig geweest toen). En dan de start van het festival met als eerste groep de Lommelse band 'The Gang': die mannen stonden daar te trillen op hun benen, zoveel volk, zo'n groot podium. Maar ze hebben het er geweldig van afgebracht! Hét hoogtepunt van deze editie, en dit trouwens van alle drie de edities bij elkaar, was het optreden van Golden Earring. Wow, geweldig! We waren eigenlijk ook helemaal niet voorbereid op zulke massale toeloop: in allerijl is brouwerij Maes-Pils met een kamion met een grote citern bier afgekomen, en er is die dag duizenden liter bier verzet!"

"Misschien ook nog een annecdote uit die tijd... Ik vermoed dat ik toen ooit de grootste 'tourné generale' van heel Limburg, of zelfs van België gegeven heb, want we hadden een cruciale fout gemaakt: er kon betaald worden met geld, maar ook met bonnetjes, zo van die 'afscheurlotjes' die je in iedere papierhandel of bij iedere drukker kon krijgen. Vanaf het moment dat de festivalgangers dit doorhadden, was er een rush op deze bonnetjes bij de Lommelse drukkers, en werd er door velen gratis gedronken... een financiële aderlating uiteraard." Maar gelukkig kon en kan Theo hier nog steeds om lachen... 😃

Op de vraag waarom het na drie edities uiteindelijk afgelopen was, wist Theo nog dit mee te geven: "Het was uiteindelijk de oorspronkelijke bedoeling om het maar één keer toe doen, maar gezien het succes én de vraag van zovelen om het toch te herhalen, hebben we dat dan ook gedaan. Maar na editie drie en het zó groot en arbeidsintensief werd, begon ik me af te vragen: ben ik nu een festivalorganisator geworden, of ben ik dokter? En aangezien editie drie dan ook nog eens 'kantje-boordje' was, hebben we besloten om de stekker eruit te trekken..."

Headliner 2024 Channel Zero

En zo komen we bij de nieuwe lichting, de nieuwe ploeg die Rockwood editie 2024 gaat organiseren. Wie zijn dit? Een groep zéér enthousiaste en bijzonder fijne mensen, met als initiatiefnemers Thierry Willekens, Johan Bosmans en Raf Palstermans en verder de stuurgroep met Fre Busscher, Wouter Vandeweyer, Koen Swaenenberg, Filip Verboven, Cindy Daems, Steven Van Endert, Liesbeth Bleys, Janne Lehaen, Merlijn Schoone en Bart Vilrokx. Daarnaast hebben zich tot hiertoe een 70-tal vrijwilligers aangeboden om te helpen met de voorbereidingen/afbraak en tijdens het festival. Ben je trouwens zélf nog geïnteresseerd om te helpen op dit festival, laat het de organisatoren weten via deze link.

"De nieuwe start van Rockwood heeft te maken met de nostalgie van toen, de interesse voor rockmuziek en het ontbreken van dergelijk evenement in onze stad. Enkelen onder ons hadden al jaren het idee van toch een 'iets' te doen, en na meerdere gesprekken aan de toog, en het ophalen van herinneringen aan de '90-jaren edities van Rockwood, was het snel beklonken: wij zouden Rockwood 2024 gaan organiseren... Wij waren als jonge snaken (16, 17 jaar) effectief aanwezig geweest op die drie eerdere edities, en waren daar geweldig van onder de indruk, en nog steeds. En van woorden aan de toog, kwamen dan ook daden: we hebben contact genomen met Theo met de vraag OF we de naam Rockwood mochten gebruiken, en aangezien dat geen énkel probleem was, zijn we dan nu ongeveer anderhalf jaar geleden uit de startblokken geschoten, extra mensen aangesproken, contacten met bands gelegd... de trein was vertrokken." Toen Thierry trouwens bij Theo afkwam met deze vraag was zijn eerste reactie "kende gij dat dan nog..." 😄

"De keuze voor het Burgemeesterspark leek ons ook de juiste keuze, want je kan toch maar moeilijk Rockwood organiseren op een locatie waar er géén 'wood' zou zijn... Nu is het wél zo dat na ons festival dit park heraangelegd gaat worden, en we hier bij een volgende editie (en ja: die komt er dus...) hier niet meer terecht kunnen. Maar we hebben al enkele alternatieven, dus dat komt zeker goed!"

DeWolff: dé verrassing van het festival?

"De muzikale insteek voor de programmatie is heel duidelijk: het moest en zou pure ROCK worden. Weliswaar met toch de nodige diversiteit, want bij sommige bands neigt het al eens naar metal, bij sommige anderen naar pop, en bij nog anderen zijn er ook blues-invloeden. Voor ieder wat wils dus! Waar we absoluut het meest blij om zijn is onze headliner 'Channel Zero', een groep met wereldklasse (er spelen trouwens enkele Amerikanen mee tegenwoordig...), die nog altijd op bijzonder hoog niveau speelt maar dit ook niet al te dikwijls meer doet, dus... een unieke kans om hen (nog) eens aan het werk te zien. En waar we ook bijzonder véél van verwachten, ze zouden wel eens dé verrassing van het festival kunnen worden, is 'DeWolff'... Zij touren momenteel in Engeland en krijgen daar laaiend enthousiaste commentaren in de muziekpers."

"We hebben ook nog geprobeerd om enkele namen van 'toen' opnieuw op de affiche te krijgen, maar om allerlei redenen is dit niet gelukt. Maar, zoals gezegd, we zijn bijzonder blij met de huidige line-up! We krijgen trouwens veel positieve reactie daarop, en rekenen er nu natuurlijk op dat hét grote publiek zal volgen, en we ons streefcijfer van 2.500 aanwezigen kunnen halen. Maar we zijn nu al op de goede weg, we zitten op schema, en geloven er rotsvast in dat we dit aantal gaan halen. In totaal mogen er trouwens 3.000 mensen binnen in het Burgemeesterspark..."

Tot slot van onze bijeenkomst had Theo nog goede raad voor de huidige organisatoren: 1. zorg ervoor dat je op alle locaties betrouwbare mensen hebt staan, zeker daar waar er geld omgaat; en 2. zorg er zeker ook voor dat je voldoende mensen hebt voor de afbouw, want dat is dikwijls het pijnpunt: iedereen is moe van de opbouw en de dag zelf, maar dan moet er dus ook nog afgebouwd worden...

En zo eindigde een fijn gesprek met de oude en nieuwe organisatoren, waarvan we o.a. onthouden dat er sowieso een nieuwe editie komt het eerste weekend van augustus 2025, maar op een andere locatie, en ook dat de ticketverkoop bijzonder goed loopt en er op 2.500 aanwezigen gemikt wordt. Tickets en meer info op de website van het festival.

Tot slot misschien nog een fait-divers: In Vill'Artistiek in de Stationsstraat kan je vanaf nu zelfs een heuse 'Rockwood-burger' eten... Proberen maar!