Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Iftar in Eltenbos

Iftar in Eltenbos

Gisterenavond nodigde de Islamitische Federatie van België (BIF) alle buren aan de Eltenbos uit om gezamenlijk de traditiponele Iftarmaaltijd te nuttigen. Iftar (in het Arabisch إفطار, en betekent 'het vasten verbreken') is de maaltijd die moslims elke avond na zonsondergang eten tijdens de vastenmaand Ramadan. Tijdens de Ramadan is het moslims verboden vóór zonsondergang te eten of te drinken. Iftar kan een familiemaaltijd zijn of een banket in een moskee of een andere openbare plaats, soms van aanzienlijke omvang. Iftār en zijn sociaal-culturele tradities werden in 2023 op verzoek van Azerbeidzjan, Iran, Turkije en Oezbekistan toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid .

En gisteren konden dus alle buren kennismaken met dit gebruik, maar ook met de mensen van deze vereniging. En ook onze Lommelse politici waren hiervoor uitgenodigd én aanwezig. Tijdens de maaltijd werd kort info gegeven over de islam, het gebed, de aalmoes (zakat), de bedevaart naar Mekka (hadj) en het vasten tijdens de ramadan. 
Na het traditionele oproepgebed door de imam konden alle genodigden daarna genieten van een heerlijke Turkse maaltijd, eigenhandig gemaakt door de vele vrijwilligers, en konden ze afsluiten met een lekker kopje Turkse thee.