Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Hoogdag voor keramisten AVO

Hoogdag voor keramisten AVO

Het was vandaag naar jaarlijkse traditie een 'hoogdag' voor alle cursisten van de afdelingen 'potten draaien' en 'keramiek' van Ateliers voor Overdag... Het was immers de dag dat hun speciaal daarvoor gemaakte werkjes Raku werden gestookt!

Raku is een baktechniek van Japanse oorsprong.
De werkstukken worden nog gloeiend uit de oven gehaald en in een met zaagsel gevuld vat ondergedompeld. Als het zaagsel ontbrandt door de hitte van de gloeiende klei, wordt het vat gesloten. De werkstukken blijven een tiental minuten uitroken. De klei kleurt zwart op de plaatsen die niet door het glazuur bedekt zijn.

Omdat de gebakken voorwerpen op een hoge temperatuur plots enorm afkoelen ontstaat er een thermische schok. De klei en het glazuur reageren elk op hun manier op de afkoeling en het glazuur barst uit elkaar in kleinen haarvaatjes. Zo ontstaat er een mooi patroon van fijnen barstjes over de hele pot. Door de pot een tijdje in het vat met brandend zaagsel te houden, vullen de barstjes inde galzuur zich ook met zwarte rook en vallen ze nog meer op. Er wordt vaak met sterk contrasterende kleuren gespeeld bij raku. Vaak gebruikt men een wit glazuur dat sterk contrasteert met de zwarte kleur van de gerookte klei.