Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

'High Five' project afgetrapt in 'De Speling'

'High Five' project afgetrapt in 'De Speling'
Foto Jan Buyens


Vanochtend kreeg basisschool De Speling bezoek van een superheld uit een ander universum, nl. 'High Five'. De kinderen kregen er van zowel de organisatie achter dit project als van burgemeester Bob Nijs de nodige informatie over het doel van dit project.

Het doel is om kinderen te stimuleren om vaker te stappen of te trappen van en naar school, en dit op een leuke en speelse manier. Daarnaast maakt minder autoverkeer de schoolomgeving ook een stuk veiliger. Cadeautjes scoren door te stappen en fietsen...
Concreet: alle schoolkinderen krijgen een slim polsbandje waarmee ze High-Five-palen kunnen scannen. De palen staan op strategische punten, die bepaald zijn in samenspraak met de stad. Dit is dan voor de wandelaars. Voor de fietsers is er een sticker dit ze op hun fiets moeten bevestigen, en die wordt aan school zelf (aan het fietsenrek) ingescand.

Door te scannen kunnen de kinderen punten verdienen, die ze vervolgens weer kunnen inleveren voor prijzen. Denk aan zwembadtickets, extra speeltijd of wat lekkers.

Deze methode is succesvol doordat ze naast een beloningssysteem ook een spel hebben ontwikkeld.  Zo is er een superheld uit een parallel universum. Met de gescoorde punten kan je op een online spelplatform opdrachten vervullen en de cadeautjes inruilen. De superheld gaat ook drie keer per jaar bij de scholen langs, en daardoor komt het spel echt tot leven.

Voor het project High Five zijn het dit jaar volgende scholen die in aanmerking komen, nl. De Speling (lager centrum en kleuter), De Speling Eltenbos en De Schommel.

Het is een formule die ook aanslaat in andere steden en gemeenten in Vlaanderen. Ondertussen zijn er 74 ingeschreven scholen in 22 steden en gemeenten!