Gemeenteraad april: de vragen van de oppositie

Gemeenteraad april: de vragen van de oppositie

U kon ons verslag van de reguliere zitting van de gemeenteraad van gisterenavond hier reeds lezen. Nu nog even tijd voor de (vele) mondelinge vragen vanwege de oppositie.

De eerste vraag kwam van Kris Verduyckt (Samen Vooruit) en handelde omtrent de ontwikkeling op het ‘Aspergeveld’ en de mobiliteit van onze stad. Dhr. Verduyckt stelde hierbij dat het hier inderdaad wel gaat om grondgebied van Pelt, maar de ontwikkeling ervan zou toch impact kunnen hebben op Lommel. Binnen de gemeente Pelt is immers een nieuwe invulling gemaakt van dit gebied, en in de toekomst zou dit ontwikkeld gaan worden als parking en oplaadhaven voor vrachtwagens. Kris stelde voor om hieromtrent toch eens rond de tafel te gaan zitten met de buren van Pelt, en te bekijken of er geen betere invulling zou kunnen gegeven worden aan deze grond, nl. een ontwikkeling met aandacht voor Openbaar Vervoer, en waar dan bv. een hub zou kunnen komen voor bussen, en ook voor de Spartacus tramverbinding. Bevoegd schepen Luc Ooms (CD&V) repliceerde dat er voor de ontwikkeling van dit stuk er sowieso een RUP dient gemaakt te worden, waarbij Lommel automatisch bij betrokken zou worden. Ook de burgemeester kwam in deze tussen, en vanuit de meerderheid werd positief gereageerd op het voorstel van de Samen Vooruit fractie, maar zij zagen het toch net iets ruimer,  en uiteindelijk werd er dan ook een motie unaniem aangenomen waarin het probleem duidelijk wordt gesteld en waarbij er overleg met Pelt wordt gevraagd.

Een tweede vraag kwam ook van Kris Verduyckt en behandelde de bosplannen met de ‘Bosgroepen’. Hij vroeg zich af of het stadsbestuur er niet goed aan zou doen om meer contact te zoeken met deze Bosgroepen, aangezien zij toch ook de nodige expertise in huis hebben. Schepen Joris Mertens (CD&V) antwoordde dat er nu al regelmatig contact en overleg is met de Bosgroepen, maar dat er geen gebruik gemaakt wordt van hun dienstverlening. Hiervoor werkt de stad vooral samen met het Agentschap Natuur en Bos. In de marge van dit punt meldde de schepen tevens dat er géén gemeentelijke percelen meer ter beschikking zijn om te bebossen…

Dan was het de beurt aan Ersin Kemaldar (Samen Vooruit) i.v.m. het ’72-uren noodpakket’. Hij stelde voor dat we als Lommel nu al proactief starten met het bekendmaken van de aanbevelingen rond dit 72-uur-noodpakket. Niet uit angst, maar met visie en verantwoordelijkheid. Want, zo stelde hij : “Wat als de stroom een dag uitvalt? Wat als er een gaslek is en mensen even hun huis niet in kunnen? Wat als hevige wind of water de bevoorrading tijdelijk verstoort? Dit zijn geen doemscenario’s, maar heel realistische situaties die zich ook hier in Lommel kunnen voordoen”.
In de eerste uren rekent de bevolking natuurlijk op de hulpdiensten. Maar tegelijkertijd wordt ook iets anders belangrijk: de zelfredzaamheid van onze inwoners. Hebben mensen voldoende middelen in huis om zichzelf de eerste tijd te redden? De Europese Commissie stelde een nieuwe ‘paraatheidsstrategie’ voor en roept lidstaten op om burgers actief aan te moedigen een noodpakket van minstens 72 uur in huis te hebben – met basisvoorzieningen zoals drinkwater, voeding, zaklamp, radio, medicijnen en een opgeladen powerbank. Het Nationaal Crisiscentrum en minister Verlinden kondigden recent een federale campagne aan die dit jaar zal gelanceerd worden in samenwerking met gemeenten. Maar wij hoeven als lokaal bestuur niet te wachten. Hij stelde dan ook enkele concrete vragen aan het schepencollege, nl. of het stadsbestuur reeds een officiële oproep, richtlijn of uitnodiging van het federale niveau of het Nationaal Crisiscentrum om lokaal werk te maken van deze campagne rond burgerweerbaarheid had ontvangen? Ook vroeg hij om eventueel al pro-actief in onze stad met bewustmaking te starten, en tot slot vroeg hij ook om BE-Alert beter bekend te maken. Antwoord kwam er van burgemeester Bob Nijs (CD&V): “Begin mei gaat de Hulpverleningszone zich hierover buigen. Maar het lijkt me beter om te wachten tot er een éénduidig lijstje komt en éénduidige maatregelen in het ganse land”. Wat BE-Alert betreft wist de burgemeester dat dit binnen onze stad al redelijk goed gekend is, maar dat verdere informatie zeker een pluspunt zou zijn. En ook haalde hij nog aan dat er binnen de diensten van de stad nu reeds een drietal keer per jaar een oefening plaatsvindt om allerlei ‘rampen’ te simuleren, en ondertussen had men hier al heel wat van geleerd.

Rita Phlippo kwam met de vraag waarom er nu een lening van 7,5 miljoen wordt aangegaan, terwijl er zelfs nog geen meerjarenplanning gepresenteerd werd. Ze vond het bevreemdend dat er bv. nu 70 miljoen vaststaat, waar dus niets mee kan gebeuren, maar dat er nu dus moet geleend worden. Schepen Luc Ooms (CD&V) diende van antwoord en stelde dat de omstandigheden het bestuur dwingen om deze maatregel te nemen.  Hij had hiervoor een uitgebreide, technische uitleg, waarbij hij o.a. de tegenvallers van 2024 aanhaalde, zoals de 3,5 miljoen die aan de familie Poets diende betaald te worden, de beleggingen die niet hebben opgebracht (integendeel zelfs) wat verwacht werd, enz…

Zowel Karel Wieërs (N-VA) als Jean Jacques Melotte (Samen Vooruit) uitten hun bekommernis over een eventueel tekort aan stroomvoorziening. Ze vroegen daarbij aan het bestuur wat er al gebeurde hieromtrent. Karel Wieërs stelde ook dat er door Fluvius een aanpassing wordt beloofd vanaf 2031, maar “Wat ondertussen”? De burgemeester diende van antwoord en ging hierbij een stukje terug in de tijd, nl. naar het jaar 2000 toen toenmalig burgemeester Louis Vanvelthoven Elia reeds waarschuwde voor mogelijke tekorten, iets dat toendertijd niet écht ernstig genomen werd. In 2022 had het stadsbestuur een overleg met Elia, en zij gaven toen de garantie dat  er nog voldoende capaciteit was. Het is wél duidelijk dat naar de toekomst toe dat er bij de komst van nieuwe bedrijven (en zéker dus voor 2031) strikte voorwaarden dienen in acht genomen, en niet alleen de tewerkstelling maar ook de benodigde elektriciteitscapaciteit dient bekeken te worden.

Volgende vraag kwam van Rina Alen (N-VA) i.v.m. het nieuwe rookverbod, en in hoeverre er in Lommel rekening mee gehouden wordt. Schepen Katrien Cools (CD&V) diende van antwoord en gaf eerst een overzicht wat dit rookverbod nu eigenlijk precies inhoudt. Daarna stelde ze dat er een 50-tal extra verkeersborden besteld waren ter verontrading van het roken op specifieke plaatsen.

Vervolgens was het weer aan Karel Wieërs met een vraag betreffende de sociale woningen in onze stad, dit naar aanleiding van een recent artikel in de media waarbij duidelijk werd gemaakt dat er tienduizenden mensen in Vlaanderen op wachtlijsten staan, en dat bij onvoldoende aantallen de gemeentes zouden kunnen gesanctioneerd worden. Schepen Katrien Cools  wist in deze dat er voor de periode 2009-2025 218 bijkomende sociale woningen dienden gebouwd te worden, en dat er in deze periode 276 werden gerealiseerd, boven het verplichte aantal dus. Momenteel beschikt de stad over 769 sociale woningen. “En… er zijn nog lopende projecten waarbij er nog meer kunnen gerealiseerd worden maar wat de doelstellingen vanuit Vlaanderen zijn voor de komende periode, dat weten we nog niet”, aldus de schepen.

Dan nog een korte vraag van Karel Wieërs i.v.m. het offerfeest in onze stad, maar volgens het antwoord van schepen Joris Mertens is er in deze geen enkel probleem in onze stad.

De laatste vraag van dhr.  Wieërs (deze zitting…) behelsde het vervuilde meubilair in de straten en ook het fel vervuilde uitzicht van het Huis van de Stad. Bevoegd schepen Medard Verstraeten (CD&V) diende van antwoord en wist dat er na iedere winter een reiniging gebeurt van het meubilair, die inderdaad wel groen uitslaat. “Momenteel is deze operatie bezig”, aldus de schepen. En wat het Huis van de Stad betreft: “dit is inderdaad een probleem, en er is al eens prijs gevraagd bij een firma om dit zuiver te maken, maar de kostprijs (100.000 euro) was toch wel wat téveel”. Volgens de schepen zijn er ondertussen al enkele proeven gebeurd met bepaalde middelen, en van het laatst gebruikte, een biologisch product, moet het resultaat nog afgewacht worden.

Daarna werd de vragenreeks afgesloten door Rina Alen (N-VA) met eerst een vraag i.v.m. de B&B Grenskantoor waar blijkbaar een aantal onregelmatigheden te melden vallen. Zo zouden er méér mensen verblijven dan toegelaten en zou het ook géén toeristische uitbating hebben. Burgemeester Bob Nijs gaf een kort overzicht van de historiek, en stelde dat er inderdaad een probleem is met de stedenbouwkundige vergunning. Dit wordt via een PV momenteel opgevolgd door het parket.

Ook de allerlaatste vraag kwam dus van Rina Alen, en ging over de BIB en over het ‘OpenPlus’ project, waarbij er kan gebruik gemaakt worden van de bib zonder dat er personeel aanwezig is. Schepen Loucka Vreys repliceerde en had het over een ‘Open Huis’, een totaalproject, waarbij ook de self-service goed moet uitgewerkt worden, alsook de indeling van het gebouw.