Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

De Brem in verbinding met 'De zjat koffie'

De Brem in verbinding met 'De zjat koffie'

Vanmiddag vond in WZC Hoevezavel de officiële opening van de koffieruimte, op afdeling de Brem, plaats. Na een hartverwarmend woordje van de directeur van Zorggroep Lommel, werd het gouden lint doorgeknipt. De genodigden konden genieten van een, zoals de naam het voorschrijft, 'zjat koffie' en een lekker gebakje. Een koffieruimte…hoe, wat, waarom? We stelden de bedenker van deze ruimte enkele vragen, haar antwoorden zullen meer duidelijkheid brengen. 

Wie ben jij en wat is de link tussen jou en Hoevezavel?
“Mijn naam is Elly, de oudste dochter van Jean, onze paps… bewoner op de Brem en ons moeke Marie- Louise. Vroeger zei onze paps.. Ons Lellebel.”

Hoe ben je op het idee van de koffieruimte gekomen? 
“Ik merkte dat de partners van de Brembewoners behoefte hadden aan een babbel met elkaar. Want soms is het niet gemakkelijk voor onze Brembewoners om de drukte aan te kunnen in de cafétaria. Ik zag dat ook aan ons moeke, dat het haar nerveus maakte. Een koffietje drinken werd een inspanning in plaats van ontspanning. Toen ik het met het diensthoofd Lieselot besprak, vond ik het zo hartverwarmend dat we gehoord werden en ons dit hoekje werd aangeboden”. 

Hoe is de realisatie hiervan verlopen?
“We kozen voor een open ruimte, omdat we onze bewoners ook willen betrekken in onze koffiemomentjes. De samenwerking met de technische dienst (Mathy) verliep zo vlot. Aan ons de keuze voor de verf en inrichting en alles werd bezorgd. Zo werd het een vrijwilligersprojectje. Samen met Fernand de man van Annie en mijn man Daniel kreeg het hoekje kleur. Want ik heb eigenlijk alleen geassisteerd en gecommandeerd”. 
“We werden tijdens de werken verwend met koffie en taart. De kunstwerkjes aan de muur zijn voet, vinger en handafdrukken van de bewoners, ook voor hun kunstwerkjes hebben we plaats. De vlinders op de muur is om in het thema te blijven van ons Brembloemetje, dat zo op een vlinder lijkt.
De naam die we gezamenlijk hebben gekozen is “De zjat koffie”. 

Is er nog iets dat je met ons wil delen?
“Jazeker, geniet ten volle van dit plekje! En dan bedoelen we ook de zorgverleners.
IEDEREEN welkom in 'De zjat koffie'.

Om af te sluiten willen we enkele woorden citeren uit het dankwoord van de directeur.
“Laten we vandaag met vreugde en dankbaarheid dit koffiehoekje plechtig openen. Moge het een bron van vreugde, warmte en verbondenheid zijn voor ons allemaal, nu en in de toekomst”.

Bijdrage Mieke Pouders