Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

'Duurzame stad' geopend bij WICO

'Duurzame stad' geopend bij WICO

Vanmiddag werd op het WICO de duurzame stad geopend, dit door een eigen gekozen burgemeester (Jonas) van de leerlingen én door de échte burgemeester Bob Nijs. Er stonden maar liefst drie maquettes opgesteld met ideeën van drie verschillende klassen tweedejaars wetenschappen/techniek van hoe een stad van de toekomst (er werd gedacht richting 2080...) eruit zou kunnen/moeten zien. Ze doopten de naam van hun stad tot 'Heutemeteut'...

In de lessen 'stem' hebben ze zo een 30-tal lesuren gewerkt aan deze stad van de toekomst, waarbij elke leerling zijn eigen rol had. In eerste instantie was dit erg veel nadenken over hoe deze eruit moest zien, wat er zoal allemaal aanwezig moest zijn en hoe dit uiteindelijk uitgevoerd zou moeten worden. En zo kwamen er drie 'steden' tot leven, drie steden met veel aandacht voor groen, duurzaamheid, circulaire economie, openbaar vervoer, en meer. Alles wat er te zien was in de stad was voor 90% in 3D uitgeprint in de school zelf.

En ze hadden alle drie eigen accenten... Zo was er eentje dat in het midden, het centrum van de stad veel open ruimte en groen had voorzien, een ander waar ruimte bespaard werd door in de hoogte te werken, en er zelfs drie sportterreinen boven elkaar waren, een waar de lichten automatisch uit- en aangingen wanneer het licht of donker werd, en een waar het vervoer via een soort kabelbaan boven de gebouwen door gebeurde. Ook drones waren er te vinden als vervoermiddel, ook veel zonnepanelen en windmolens, maar ook aan sport en cultuur was gedacht...

Na een algemene inleiding op het project door twee leerlingen konden de aanwezigen (de leerlingen zelf, hun ouders en een aantal leerkrachten) aan iedere stad gaan bekijken wat er zoal aanwezig was. Ook aanwezig was een afgevaardigde van het Nederlands bedrijf ASML die een soort coördinerende rol had binnen dit stem-up project. De firma heef trouwens ook voor heel wat materiaal gezorgd.

Een bijzonder project van de volwassenen van de toekomst, die met veel enthousiasme nagedacht en gewerkt hebben aan een 'betere wereld'... Proficiat aan de school en vooral deze leerlingen!

Foto WICO