Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Dokter Neeckx en 'zijn' straat

Dokter Neeckx en 'zijn' straat

In onze rubriek 'Uit de oude doos' besteden we vandaag enige aandacht aan dokter Norbert Neeckx en de Norbert Neeckxlaan.

De huidige Norbert Neeckxlaan verkreeg zijn naam in 1950, en dit naar de eerste in Lommel geboren geneesheer, die er tevens zijn praktijk uitoefende tussen 1896 en 1945. De voorgaande naam van deze straat was Peltsekiezel of Kiezelweg. De weg werd aangelegd in 1860 als onderdeel van de verbinding Overpelt-Lommel-Mol. In verslagen van de gemeenteraad is ook deze benaming terug te vinden: 'den weg van groot verkeer Overpelt-Lommel'.

De twee onderstaande foto's zijn glasplaten gemaakt van oude gerecupereerde foto's door Wim Denijs en Lander van Hoof en zijn verbazend scherp. Op de linkse foto de bebaarde geneesheer, mét pet, handschoenen en strikje op een Solex-avant-la-lettre. Op de foto rechts staat de auto van dokter Neeckx, één van de eerste auto’s die rond 1902 in Lommel rondreden. De meisjes in de wagen zijn hoogstwaarschijnlijk zijn dochters Marthe en Cléophil. 

Hieronder nog enkele oude opnames (uit eigen archief) van de dokter en zijn familie... Norbert Neeckx werd geboren op 5 februari 1866 en overleed op 22 juni 1950, en in de volksmond noemde men hem 'dokter Neekske'. Hij was de eerste in Lommel geboren geneesheer. Hij behaalde zijn diploma als dotor in de Genees-, Heel- en Verloskunde aan de Brussele Universiteit en oefende zijn praktijk uit in onze stad van 1890 tot 1945. Het voorstel om de Peltsekiezel in Dr. Neeckxlaan om te dopen werd ingediend op de gemeenteraadszitting van 2 september 1950, ongeveer twee maanden na zijn overlijden.

Onderstaande is een zicht op de gerestaureerde woning van de dokter, vooraan in 'zijn' straat, die jarenlang dienst deed als B&B.

En tot slot ook nog een oude foto van de 'andere kant' van de Norbert Neeckxlaan, de Kruiskiezel, met het gekende café.

Bronnen: 'Erfgoed Lommel' en 'Alle wegen leiden naar Lommel' (Vic Mennen)