Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Diploma's bij het Rode Kruis

Diploma's bij het Rode Kruis

Gisterenavond mochten de cursisten bij het Lommelse Rode Kruis hun diploma's komen ophalen. Bij deze gelegenheid bedankte voorzitter Jean Jonkers Stad Lommel omdat deze opnieuw hartveilig is voor de komende 2 jaar. Want elk jaar geeft het Rode Kruis meerdere opleidingen om zoveel mogelijk inwoners Hart Veilig te maken. Waarom? Omdat elke dag bijna 30 mensen een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis en slechts 7% dit overleeft. Maar wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 5 minuten gereanimeerd en krijgt het slachtoffer een stroomstoot toegediend met de AED, dan stijgen de overlevingskansen met 50 tot 70%.

Daarom deze opleidingen waarmee ze zoveel mogelijk mensen willen informeren en opleiden in reanimatie en het gebruik van de AED en daarnaast bedrijven, organisaties, scholen en sportclubs trachten te motiveren om AED-toestellen te plaatsen.

Het Rode Kruis wil, in samenwerking met de Stad ook een overzicht opzetten van alle AED toestellen te Lommel. Ongeveer 10 jaar terug was er weet van 16 AED toestellen. En nu is er weet van al meer dan 50 AED toestellen in Lommel. Lijkt al heel wat, maar volgens voorzitter Jonkers nog steeds té weinig, zeker ook naar spreiding toe, want een electroschok moet toegediend worden binnen de 5 à 7 minuten. Daarom deed hij ook een oproep aan alle organisaties en bedrijven om een AED aan te schaffen en deze aankoop ook kenbaar te maken bij Stad Lommel of Rode Kruis Lommel.