Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

De Lommelse post door de jaren heen

De Lommelse post door de jaren heen

De post in onze stad heeft een lange geschiedenis...

De eerste postbediende in Lommel, namelijk een onderpostontvanger 5de klasse, was juffrouw Catharina Peeters, en zij oefende deze functie uit in Lommel-Centrum van 1898 tot 1920. Het postkantoor was toen gelegen in de Kerkstraat, in het huis waar nadien dokter Gustaaf Buckinkx woonde, en het was enkel bereikbaar via een smal paadje (aangeduid met een rode pijl) vanuit de Kerkstraat. Bij het postkantoor was ook de woning van de titularis.

In 1920 kregen wij in Lommel een heuse postmeester namelijk Pieter Gustaaf Jozef Drappier, postmeester 4de klasse. Hij kwam naar Lommel op 17
november 1920. Hij bleef hier tot 26 september 1935. Vanaf 1920 was de post gevestigd in de vroegere Poststraat, nu Frans Van Hamstraat. Bij het postkantoor hoorde ook weer het woonhuis van de postmeester. In het gebouw in de Poststraat was ook de Dienst voor Telefonie gevestigd. Men verzond er ook telegrammen. Staf Reyns (in Lommel beter gekend als Staf van Monneke Rens) was jarenlang hoofd van de telegrafiedienst.

Van 1952 tot 68 was de post gevestigd in de Kerkstraat 66, en van 1968 tot 1971 was dat in de Leopoldlaan 97, waar later restaurant Sint Jan kwam, om in 1971 dan te verhuizen naar de huidige locatie in de Vreyshorring.
De eerste postauto's werden pas in dienst genomen in juni 1962, vijf citroën 2PK's.

Méér van dit soort foto's en verhalen? Raadpleeg de Beeldbank van Erfgoed Lommel!

Bron: Erfgoed Lommel / Te Lomelle op die Campine / Antonie Broeks

Het volledige artikel op Erfgoed hieronder