Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

'De Gazet van Lommel'

'De Gazet van Lommel'

Eerder gaven we jullie in deze rubriek al enkele keren een nummer van de 'Gazet van Lommel' mee, onze 'illustere' voorganger... Vandaag brengen we u het exemplaar van 8 maart 2014, 110 jaar geleden dus.

De Gazet van Lommel verscheen van midden december 1912 tot midden juli 1914. In de Gazet kon de lezer naast algemene berichten lokale nieuwtjes lezen en hij vond er advertenties van lokale handelaars.

De kwaliteit van het krantenpapier uit die periode is helaas erg slecht en telkens de originele exemplaren werden geraadpleegd brokkelden er stukjes papier van de randen af. Daarom moest het raadplegen van de originele exemplaren zeer omzichtig gebeuren en zelfs zoveel als mogelijk worden vermeden.

Dankzij de goede samenwerking tussen Erfgoed Lommel en KADOC (Documentatie- en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving, Leuven) werd de Gazet van Lommel gedigitaliseerd (met uitzondering van een tiental ontbrekende edities). Nu de krant gedigitaliseerd is kan de inhoud zonder problemen worden geraadpleegd.

Je kan de Gazet van Lommel vinden op de website ABRAHAM. Catalogus van Belgische kranten. Deze website is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken. Je kan er trouwens ook enkele exemplaren van De Kempische Arbeider vinden. Hier vind je de links.

Bron Erfgoed Lommel