Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

De eindejaarsvraagjes: Pierre

De eindejaarsvraagjes: Pierre

Wat was voor u hét hoogtepunt van het jaar?
Elke dag die ik leef is voor mij een hoogtepunt. Nochtans steken er enkele momenten bovenuit. Momenten dat ik met mijn eigen kleinkinderen en deze van mijn vriendin Margriet mag bezig zijn. Heerlijk, want kinderen zijn mij heel dierbaar. 

Was er een evenement dat er voor jou bovenuit stak?
Wij hebben een abonnement bij CC de Adelberg. Minstens één keer per week mogen wij daar genieten van het heel gevarieerde aanbod: muziek, theater, klassiek, lezingen ... Fantastisch programma waarvoor je niet naar de "grote" theaterzalen hoeft te gaan. Ook zijn er heel wat mooie en gevarieerde exposities van zowel Lommelse, nationale als internationale artiesten te bewonderen.

Heb jij één persoon of vereniging opgemerkt dit jaar?
Personen (meervoud) van het jaar zijn voor mij alle mensen die ik elke dag tegenkom. Waar ik 'n babbeltje mee kan doen, waar ik vriendschap en genegenheid en energie van krijg.  Dé vereniging waar ik heel erg aan gehecht ben is 'Vriend en Taal'. Tweemaal per week komen wij in het Huis van de Wereld samen om te babbelen en in een gezellige sfeer Nederlands te leren (spreken). Je leert er allerlei mensen en culturen kennen. Heel veel vriendschap en dankbaarheid mogen wij er samen delen.

Wat was jouw ergernis afgelopen jaar?
Heel veel mensen, en ook ik, ergeren zich aan de snelheid in het verkeer. Ook de knallende uitlaten 'verknallen' ons welzijn. Anderen klagen dan weer over al die samenvallende wegenwerken met de nodige omleidingen. Ik geef ze de goede raad om de auto zoveel als mogelijk thuis te laten. Met de fiets kan je (bijna) overal voorbij de wegenwerken.  En ... als het leed geleden is zullen onze wegen, fiets- en wandelpaden weer 'n heel stuk veiliger en comfortabeler zijn.
Waar ik dan wél ongelukkig om ben is het nog altijd toegelaten gemotoriseerd verkeer in de Kerkstraat en het gebrek aan overdekte fietsstallingen in onze stad. Cfr de Adelberg.
Ook het sluikstorten (elke dag opnieuw 'moet' ik blikjes, flesjes, sigarettenpakjes ... oprapen om onze straat proper te houden) vind ik ergerlijk.

Was er ook een grappigste moment in 2023?
Het grappigste moment was toen ik die man tegenkwam die tegen mij vertelde dat hij in 2016 een fietser had geholpen die tegen een openslaande deur van een camion was gereden en zo in een diepe gracht was beland. Heel uitgebreid vertelde hij zijn heldendaad. We konden niet meer van het lachen toen ik hem zei dat IK die bewuste fietser was.

Wat zijn je wensen voor 2024?
Mijn wensen voor het nieuwe jaar: zoals aan al mijn dierbaren wens ik iedereen een rustig in plaats van een jachtig jaar, veel warmte en genegenheid. Aan allen elke dag een "goede dag". Dat we samen in verdraagzaamheid en respect voor mekaar mogen samen leven.

Wil je iemand een complimentje geven voor 2024?
Graag een complimentje aan al die mensen die zich dagdagelijks inzetten om van onze leefwereld een leefbare wereld te helpen maken. De verzorgenden, de mooimakers, de bestuursleden, de seingevers, de fietsers, de voet- en busgangers, de vriendelijke autobestuurders die stoppen om ons veilig te laten oversteken... kortom aan alle mensen van goede wil (en dat zijn er gelukkig heel veel).