Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Camerasafari in het centrum

Camerasafari in het centrum
Foto Rina Loos

Weet u hoeveel camera's ons reilen en zeilen registreren in het centrum? Waarschijnlijk niet. En misschien weet u ook niet precies wat ze nu precies registreren en wat er met de beelden gebeurt. Daarover ging de informatieve bijeenkomst én wandeling vanmiddag, in een organisatie van Beweging.net.

Blijkt dat er ongeveer een 56-tal camera's staan in ons centrum (Dorp, Adelbergpark en Kerkstraat) en dit zowel bij winkels als van de stad zelf. De infonamiddag startte met een korte quiz waarbij werd nagegaan of deze camera's een 'goed iets' waren. Zowat alle aanwezigen waren akkoord dat ze er waren voor de veiligheid van de automobilisten (Gsm'n achter het stuur en kentekens scannen). Vlaams parlementslid Sofie Mertens was er om uitleg te geven net zoals burgemeester Bob Nijs en de Politiecommissaris. Nadien volgde een wandeling om effectief de camera's te gaan 'zoeken'.

Steeds meer word je dagelijks gefilmd door camera’s geplaatst door lokale overheden, politiediensten, private personen en winkeluitbaters. En deze camera’s worden ook steeds beter en slimmer. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn... maar we vinden wel dat het best wat transparanter mag. Wie filmt ons en waarom? Wie beheert de camera’s en wie bekijkt de beelden? Welke informatie kan men linken aan beelden en waar & hoelang wordt deze info bewaard? We geloven dat pas wanneer voldoende mensen zich vragen stellen het mogelijk is om de spelregels duidelijk te krijgen.

Met 'Wie op weg is, is gezien' (WOW) wil Beweging.net het maatschappelijk debat over het gebruik van camera’s in de publieke ruimte aanzwengelen. “We zijn niet tegen het inzetten van camera’s. Ze hebben zeker hun nut bij gerechtelijke onderzoeken, verkeershandhaving, ... Maar we zijn wel verbaasd dat er dagelijks nieuwe camera’s bijkomen zonder dat iemand zich vragen stelt. Het hoort blijkbaar zo. We geven allemaal wat privacy op in ruil voor meer veiligheid”.