Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Bootje varen over het Kanaal van Beverlo

Bootje varen over het Kanaal van Beverlo

Op zondag 10 september 2023 vindt in Vlaanderen 'Open Monumentendag' plaats. Het thema is dit jaar “Levend Erfgoed”. Het is een erg breed thema dat bijzonder veel mogelijkheden tot invulling biedt en dat een verbinding tot stand wil brengen tussen onroerend erfgoed en immaterieel erfgoed (verhalen, tradities…).

Erfgoed Lommel vzw stippelde een zeer aantrekkelijk programma uit.

Ter gelegenheid van Open Monumentendag nodigt Erfgoed Lommel u uit op een gratis twee uur durende boottocht met “De Zander” over het historische Kanaal van Beverlo, van Blauwe Kei tot de zwaaikom in Balen-Wezel en terug, langs oude getuigen van een rijk industrieel en landschappelijk verleden.

Onderweg krijgt u van ervaren gidsen toelichting over het graven van de kanalen in de Kempen, de eerste industriële activiteit in Lommel, namelijk de zandwinning, en over de nevenindustrieën van de zandwinning in Stevensvennen, het ontstaan en de groei van het gehucht Stevensvennen, de 19de-eeuwse vloeiweiden ter ontginningen van de uitgestrekte heidegebieden, de bebossing (o.a. het Waaltjesbos), de katoenfabriek, de zinknijverheid en belangrijke archeologische opgravingen in Lommel-Werkplaatsen, …

De Zander zal dit traject op zondag 10 september 2023 driemaal afleggen:
van 10.15u tot 12.15u; van 13u tot 15u en van 15u15 tot 17.15u.
Vertrekken doen ze bij de aanlegsteiger van de zwaaikom aan de Blauwe Kei.
Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 120 passagiers per vaart.

Mis deze unieke kans niet en wacht dus niet te lang om in te schrijven.

Wilt u er ook bij zijn? Dan kan u tot en met 31 augustus inschrijven zoals hieronder aangegeven:

stuur uiterlijk 31 augustus een mailtje naar info@erfgoedlommel.be en geef uw naam, adres, telefoonnummer, mailadres, het aantal deelnemers en het gewenste uur van vertrek door.

LET WEL:

het aantal deelnemers per vaart is beperkt tot 120. Is de door U gewenste vaart reeds volzet, dan kan er in onderling overleg en voor zover nog beschikbaar een andere vaart geboekt worden;
dit aanbod is volledig gratis. Wanneer u evenwel inschrijft en de afspraak niet nakomt, dan zal u een forfaitair bedrag van 5 euro per ingeschreven deelnemer worden aangerekend bij wijze van schadeloosstelling.
u kan enkel per mail reserveren en enkel op volgend mailadres: info@erfgoedlommel.be. Inschrijvingen per telefoon, per post of op welke andere wijze dan ook, zijn niet geldig.
U zal van ons een inschrijvingsbewijs ontvangen waarmee U zich tijdens 'Open Monumentendag' ten minste een half uur voor afvaart dient aan te melden aan de infostand van Erfgoed Lommel op de Blauwe Kei.
Na de boottocht kan u nog rustig nagenieten op één van de vele pittoreske plekjes aan de Blauwe Kei. U kan er genieten van een fris pintje of een lekker hapje.

Kortom, wie inschrijft voor deelname aan deze Open Monumentendag beleeft een aangename, boeiende en leerrijke zondagmiddag in een prachtig stukje Lommel.

En wie er in Te Lomelle op die Campine, jaargang 33, nr. 4, november 2007 het artikel over 150 jaar Kanaal van Beverlo op naslaat, krijgt al een voorsmaakje van wat u tijdens de boottocht over het Kanaal van Beverlo zal horen en zien.