Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Boek '90 jaar Rode Kruis Lommel'

Boek '90 jaar Rode Kruis Lommel'

Boven de doopvont gehouden op 5 april 1934 betekent dat de Rode Kruisafdeling Lommel binnen een paar weken 90 kaarsjes mag uitblazen. Naar aanleiding hiervan wordt het boek ’90 jaar Rode Kruis-Lommel  1934-2024  Op weg naar 100’ uitgebracht.

De organisatie heeft de (exacte) datum van de verjaardag uitgekozen om de officiële voorstelling te houden in de Concertzaal Charlotte van der Seys van het Raadhuis op 5 april dit jaar.

Info over het boek en de auteur

Ieder oeuvre met het Rode Kruis  als thema kan niet zonder het over de ‘Slag bij Solferino’ en ‘Henri Dunant’ te hebben. Ook dit verhaal vertelt waar en door wie de kiem werd gelegd voor de Rode Kruisbeweging die uitgroeide tot de grootste humanitaire beweging ter wereld. Het neemt ons mee naar de oprichting van het Belgische Rode Kruis met daarbij onder meer aandacht voor de taalkwesties die hebben geleid tot het ontstaan van Het Vlaams Kruis en in 1972 tot de geboorte van een autonoom Rode Kruis-Vlaanderen.

Maar de essentie is uiteraard Rode Kruis-Lommel. Het boek gidst ons door de rijke geschiedenis van de plaatselijke afdeling die pieken en dalen kende. Het begint op 5 april 1934 toen dokter Norbert Neeckx Rode Kruis-Lommel boven de doopvont hield en eindigt (voorlopig)  vandaag 90 jaar later. Alle voorzitters komen aan bod. Hun ambtstermijnen zijn aangevuld met verhalen, quotes of simpele anekdotes maar ook met belangrijke gebeurtenissen die uitgroeiden tot mijlpalen voor de afdeling. Tot slot worden al onze diensten, ieder met hun specifieke vereisten, nader toegelicht.

De auteur: Etienne Van Heymbeeck (1948),  Rode Kruisvrijwilliger sinds 2002, was verantwoordelijke Zorgbib RK- Lommel van 1 januari 2007 tot 31 oktober 2018 en afdelingssecretaris van 1 januari 2009 tot 31 december 2018.