Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Bijzonder project bij Provil ION

Bijzonder project bij Provil ION

De bedenker en coördinator Naïma Lafrarchi lanceerde in november laatstleden de tweede editie van de Vlaamse Geschiedenis Olympiade met als thema 'Op zoek naar wereldgeschiedenis in je buurt'.. En onze Lommelse school Provil ION schreef zich in... Al vrij snel waren ze het eens over het thema, nl. de Duitse Militaire Begraafplaats, inderdaad vlak in de buurt. Maar niet zomaar de geschiedenis ervan, wél specifiek over de gebeurtenissen eind jaren '80 toen er stevige rellen waren op deze begraafplaats toen extreem-rechtse militanten en organisaties dit dé ideale locatie vonden om samen te komen, en een aantal onder hen zelfs de Hitlergroet brachten. Bekende aanwezige was toendertijd o.a. Filip Dewinter (Vlaams Belang).

Brent, Quinten en Josephine van het zesdejaar in Provil ION gingen aan de slag om een reportage te maken over deze gebeurtenissen toen, maar kwamen al snel tot de constatatie dat dit niet zo makkelijk ging zijn. Getuigen zoeken (en vinden...), en vooral ook getuigen die bereid waren te praten, was niet altijd even evident, maar uiteindelijk slaagden ze er toch in om een achttal mensen te interviewen, waaronder toenmalig burgemeester Staf Matthijs, toenmalig parlementslid Louis Vanvelthoven, en verder een journalist van De Morgen, iemand van het Anti Fascistisch Front, maar ook iemand van het toenmalige VMO. Momenteel zijn de heren en dame nog volop bezig alles te monteren, want volgende week moet het project ten laatste ingediend worden, en op 3 mei volgt de prijsuitreiking. Wij wensen hen in ieder geval bijzonder veel geluk!

En vandaag gidsten Quinten en Brent hun medeleerlingen rond op de Duitse Militaire begraafplaats met de nodige uitleg over deze bijzondere plaats, maar ook met info over hun project. En het mag gezegd: deze medeleerlingen waren erg luisterbereid en geïnteresseerd!