Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Adelberg, Kapelstraat en Sleutelstraat: herinrichting in 2028

Adelberg, Kapelstraat en Sleutelstraat: herinrichting in 2028
Fotorender Stad Lommel

Gisterenavond vond in De Soeverein een infomarkt plaats over de herinrichting van de Adelberg, Kapelstraat en Sleutelstraat. Er werden een 800-tal uitnodigingen verstuurd naar betrokken inwoners waarvan er naar schatting 100 tot 150 een kijkje kwamen nemen. Deze bijeenkomst bood de buurtbewoners en grondeigenaars de gelegenheid om zich als eersten te informeren over de toekomst van hun straten. Het stadsbestuur stond klaar om alle vragen te beantwoorden.

Verkeersveiligheid en leefbaarheid als prioriteit

De herinrichting van de Kapelstraat, Adelberg en Sleutelstraat maakt deel uit van het groter project ‘Rondweg’ en is een essentieel onderdeel van een grotere visie op de ontwikkeling van het centrum en de verbetering van de verkeersstromen in Lommel. Momenteel zijn de werken aan het oostelijke deel van de rondweg in volle uitvoering.

Sophie Loots, schepen van Mobiliteit en Openbare werken, benadrukte het belang van veiligheid in het ontwerp: “vooral in deze straten waar de verkeersdruk hoog is, is de verkeersveiligheid een belangrijk uitgangspunt. In het ontwerp is er veel aandacht voor veilige oversteekplaatsen, goed ingerichte kruispunten en veilige fiets- en wandelpaden. Het heringerichte kruispunt Adelberg met de Wanstraat zal naadloos aansluiten op de geplande eerste fietsboulevard, die zal lopen tussen Park Soeverein en het centrum. Op die manier creëren we een veilige en aangename fietsverbinding voor onze inwoners.”

Meer groen brengen in de straten, ruimte creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een ontwerp maken dat bestand is tegen extremere weersomstandigheden zoals hitte en hevige regenval, maken deel uit van de herinrichting. Dit zal helpen om de omgeving nog aangenamer te maken om te wonen.

Burgemeester Bob Nijs was erg blij met de opkomst op de infomarkt. De betrokken bewoners mochten hun opmerkingen en vragen op een post-it noteren en deze aanbrengen op het plan zodat men in een volgend stadium hiermee rekening kan houden. “We vinden het erg belangrijk om de buurtbewoners van bij het begin te betrekken bij de toekomstplannen van hun woonomgeving. De acties die we willen nemen zijn essentieel om de verkeersveiligheid en de woonkwaliteit in deze straten te verbeteren. Steeds met respect naar de buurtbewoners toe.”

Timing

De herinrichting werd nu voorgesteld aan de bewoners en grondeigenaars van de betrokken straten. Na het doorlopen van de verwervingsprocedure zal dit vertaald worden naar een aanbestedingsdossier. Daarna zal de bouwaanvraag ingediend worden. We hopen de werken te kunnen starten in 2028 na de verwerving van de gronden en het verkrijgen van de omgevingsvergunning.