Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

Accordeon Folie IV Lommel

Accordeon Folie IV Lommel
Foto Bjorn Comhaire

CC De Adelberg wil een lans breken voor accordeonisten en voor hun instrument. Samen met accordeonist Gwen Cresens organiseert het Lommelse cultuurcentrum voor de vierde keer Accordeon Folie. Het accordeonfestival is uniek in België en brengt topartiesten uit zowel binnen- als buitenland naar Lommel. Accordeon Folie IV neemt het publiek mee naar de wereld van de Franse musette. Een muzikale avond vol sfeer en gezelligheid is gegarandeerd! 

Veelzijdig instrument 

De accordeon, ook wel eens ‘trekzak’ genoemd, is niet langer een vergeten of minderwaardig instrument, maar wordt populairder bij een steeds breder publiek. De accordeon is dan ook een erg verrassend en veelzijdig instrument. Vandaag bieden alle conservatoria een opleiding accordeon aan. Bovendien hebben tal van musici met hun repertoire aangetoond dat de accordeon in alle muziekgenres tot haar recht komt.  

Uniek in België  Het festival is uniek in België en zet met een sterke affiche en een mooi concept niet alleen Lommel maar ook Limburg op de muzikale kaart. “Als je grote namen uit de accordeonwereld op één avond aan het werk wil zien, dan is Accordeon Folie een uitgelezen kans!”, zegt Gwen. 

Na een passionele State of the Art en een presentatie van onze beloftevolle New Generation, volgt een indrukwekkend festivalconcert. Als afsluiter is er een heerlijk aprèsconcert in de gezellige Cultuurbar.

Laat je onderdompelen in een bad vol muzikale parels en trek met een gelukzalige glimlach huiswaarts! 

Franse musette 

CC De Adelberg richt met dit jaarlijkse festival de schijnwerpers op alle facetten van de accordeon en veegt de clichés over het instrument van de baan. Accordeon Folie IV neemt het publiek mee naar Frankrijk en de wereld van de Franse musette.

“Musette is de blues uit Parijs. Het genre is ontstaan uit een samensmelting van de dansmuziek van de Auvergnats en de Italiaanse volksmuziek. Later werden daar het element swing uit de jazz en de lyriek uit het chanson aan toegevoegd. Het resultaat is opzwepende muziek, vol melancholie en virtuositeit. Denk maar aan Jo Privat, Tony Murena, Gus Viseur, Marcel Azzola, Jean Corti en Richard Galliano. ”, vertelt Gwen Cresens, Belgisch accordeonist, bandoneonist, arrangeur en componist.

Een straffe muzikale avond vol sfeer en gezelligheid zijn gegarandeerd!

Internationale topmuzikanten  De voorgaande edities pakten uit met grote namen zoals: Gwen Cresens Kwartet, Tuur Florizoone, Ivan & Mike Smeulders, Sara Salverius, Rony Verbiest, Ludo & Seppe Mariën, Fred Guichen, Sylvain Barou (Fr), TOEAC duo (Nl), Antonino De Luca (It), João Barrados (Portugal), Remco Sietsema (Nl) en Simone Bottasso (It). Ook dit jaar staan er straffe namen op de affiche.  
Gwen Cresens brengt in de Kleine zaal op zijn eigen no-nonsense manier een State of the Art. Deze editie focust hij op de musette in de accordeon en deelt hij zijn passie voor de Parijse blues! Aansluitend presenteert hij New Generation, een mini-concert van één van Vlaanderens meest beloftevolle conservatoriumstudent.  Het repertoire van Duo Paris-Moscou (Frankrijk) met Domi Emorine & Roman Jbanov omvat zowel traditionele volksmuziek als originele composities. Hun stijl is virtuoos en expressief. 

De muziek van het Marcel Loeffler Quartet (Frankrijk) staat voor knap accordeonspel en schitterend gitaarwerk. Ze combineren traditionele gypsy jazz met moderne invloeden.  Tot slot is er het West-Vlaamse Duo Septyn (België) met Seppe Vande Walle op accordeon en Tijn Huylebroeck op piano en gitaar. Zij brengen tijdens een heerlijk aprèsconcert een mix van swing musette, tango en lichte jazz.  

Info & Tickets: website CC De Adelberg