Zelf Lommels nieuws insturen? Dat kan via lommelsegazet@telenet.be

150 jaar Heis kapelleke

150 jaar Heis kapelleke

Op zondag 5 mei is er om 9.30u een feestelijke eucharistieviering in de kapel op het gehucht Heide en dit ter ere van het 150 jarig bestaan van de kapel. Je bent welkom!

Honderdvijftig jaar geleden, in 1874, bouwden Karel Gaethofs en Frans Vencken, respectievelijk pastoor en kapelaan van de Sint-Pietersbandenkerk van Lommel-Centrum, een kapel op een perceel gemeentegrond op het gehucht Heide. Het was een bescheiden bedehuis, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, met een tiental zitplaatsen. De mensen bezochten de kapel vooral om bijstand af te smeken tegen ziekten. Zeker in de maand mei, de Mariamaand, was de kapel een klein bedevaartsoord.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, trok de Lommelse onderwijzer Egidius Slegers als brancardier bij het 4de Jagers te Voet naar het front. Hij sneuvelde aan de IJzer op 15 augustus 1915. Zijn familie besloot met zijn erfenis en ter zijner nagedachtenis de bestaande kapel op het gehucht Heide te verbouwen. De vergrote kapel telde een honderdtal zitplaatsen. Deze werken waren vermoedelijk in 1916 voltooid. In de voorgevel van de kapel merk je twee oude gevelstenen afkomstig van de eerste kapel op, namelijk de stenen met opschriften ‘1874’ en ‘Ave Maria’.

Elke dag is de kapel geopend. De mensen komen er even verpozen, bidden, een kaars branden… De familie Slegers zorgt al decennialang voor de goede gang van zaken in en rond de kapel. De kapel is een prachtig voorbeeld van een ‘levend’ monument. Ze is niet meer weg te denken uit het straatbeeld en uit het leven van vele mensen. Ze neemt een bijzondere plaats in binnen de lokale geloofsgemeenschap die dit jaar blij en trots de honderdvijftigste verjaardag van het ‘Heis kapelleke’ zal vieren op 5 mei en 15 augustus. Noteer deze datums alvast in je agenda en kom zeker meevieren!

De misviering in het Heis kapelleke op zondag 5 mei 2024 start om 9.30u. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren. Kom tijdig en best te voet of met de fiets.

Bron tekst & foto's: Erfgoed Lommel