Klimaatweek voor scholen van start
Tijdens de Klimaatweek (19 tot 23 mei) gaan 565 Lommelse lagereschoolkinderen op pad voor een betere planeet. In deze week biedt de Stad Lommel samen met enkele partners een gevarieerd en leerrijk programma aan rond klimaat, biodiversiteit, milieu, natuur en duurzaamheid.
Met deze Klimaatweek zet Stad Lommel haar goede traditie voort om jonge inwoners op een speelse, actieve en leerzame manier te betrekken bij een duurzame toekomst. 12 scholen nemen dit jaar deel, goed voor 40 klassen en 565 leerlingen die samen 16 gratis activiteiten volgen. Die variëren van educatieve uitstappen naar onder meer de Maaihoeve, het recyclagepark, het Groeiveld en de Lommelse molenaars, tot workshops van organisaties als GoodPlanet en ISIS vzw. Ook kunnen ze op expeditie gaan in de Sahara en bij Center Parcs De Vossemeren. Klimaatbewuste jeugd.
"We merken dat jongeren vandaag veel bewuster omgaan met klimaatproblemen. Het is belangrijk dat we daar als stad op inspelen met gerichte initiatieven, zoals deze Klimaatweek", zegt burgemeester Bob Nijs. "Het succes ervan is vooral te danken aan de enthousiaste samenwerking met enkele partners en de Lommelse scholen. Door jongeren op een positieve manier te betrekken, maken we van klimaatbewuste vorming een gezamenlijke verantwoordelijkheid."
Werken aan biodiversiteit
In deze Klimaatweek valt ook de Internationale Dag van de Biodiversiteit (donderdag 22 mei). "Op dat vlak heeft Lommel heel wat te bieden", zegt Joris Mertens, schepen van milieu, klimaat, natuur en dierenwelzijn. "Onze gevarieerde bosrijke omgeving lijkt soms vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Als stad investeren we dagelijks in het behoud en de versterking van onze biodiversiteit, omdat we weten dat iedereen daar de vruchten van plukt."
Startschot in De Vossemeren
De Klimaatweek werd deze voormiddag - maandag - afgetrapt door het derde leerjaar van de Boudewijnschool, dat deelnam aan een natuurexpeditie in Center Parcs De Vossemeren. Het Natuurhulpcentrum kwam ook ter plaatse om twee buizerds terug vrij te laten in de natuur. "Onze flora en fauna zijn een troef die we graag delen met de kinderen", zegt Erik Smit, SHE manager van De Vossemeren. "Tijdens de natuurexpeditie krijgen ze een interactieve workshop van onze rangers, waarbij ze zelf aan de slag mogen in de natuur. Zo leren ze niet alleen hoe ze een bloementuintje kunnen aanleggen, maar ook welke dieren en planten leven in onze bosrijke omgeving. We geloven sterk in educatie door beleving en zijn blij om daar op deze manier aan bij te dragen."
Foto's Stad Lommel